Σάββατο
25
Ιανουάριος
TOP

Το ντιμπέιτ του Κινήματος Αλλαγής: Παιχνίδι κέντρου και πρόβες β’ γύρου

Στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, χωρίς να λείψουν οι αιχμές και οι αψιμαχίες, κινήθηκε το πρώτο και τελευταίο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να λάμπει διά της απουσίας του.

Οι πέντε υποψήφιοι αρχηγοί που έλαβαν μέρος στην διαδικασία, επέλεξαν να κινηθούν σε χαμηλούς τόνους, πέντε ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει τις περισσότερες «γωνίες» στις παρεμβάσεις του και τους υπολοίπους να επιλέγουν κυρίως γενικόλογες τοποθετήσεις, αποφεύγοντας να πάρουν θέσεις που συνεπάγονται εκλογικό κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός Υγείας ρώτησε δύο φορές για τις θέσεις των υπολοίπων – και προφανώς του απόντος Γιώργου Παπανδρέου – για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ο μόνος που απάντησε ήταν ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην γνωστή απόφαση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, να την καταψηφίσει «χωρίς ακρότητες», όπως είπε.
Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία των Πρεσπών δίχασε βαθιά το Κίνημα Αλλαγής, οδηγώντας στην αποχώρηση τόσο του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη, όσο και σημαντικού τμήματος της ΔΗΜΑΡ.

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης των δύο βασικών υποψηφίων που έλαβαν μέρος στην τηλεμαχία, ήταν το πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και θα μπει στη Βουλή μετά από τις επόμενες εκλογές: ο ίδιος , απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο βουλευτής που θα τον εκπροσωπεί θα ανήκει στο δικό του ρεύμα ιδεών, προσθέτοντας ότι όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την κοινοβουλευτική ομάδα και με σεβασμό στον κανονισμό λειτουργίας της, για να απαντήσει λίγο μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι το ζήτημα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Μάλιστα, προς το τέλος της συζήτησης επεφύλαξε τον χαρακτηρισμό περί «νεογέρων» – μία «μπηχτή» που στο παρασκήνιο επιφυλάσσουν τα στελέχη του στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρώην υπουργός έθεσε με ένταση το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα στη Βουλή διαφοροποιήθηκε από την επίσημη «γραμμή» του κόμματός του υπερψηφίζοντας τις ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα «βαριά» αδικήματα. Στον Ανδρέα Λοβέρδο απάντησε μόνον ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι αυστηρότερες ποινές δεν έχει διαπιστωθεί ότι οδηγούν σε μείωση των εγκληματικών πράξεων, ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε άλλες χώρες.

Οι «πάσες» για τον β’ γύρο
Πολλοί περίμεναν ότι στον τελευταίο γύρο – με το νεωτερισμό της ερώτησης υποψηφίου προς υποψήφιο, που υιοθετήθηκε για το συγκεκριμένο ντιμπέιτ – «θα έπαιρνε φωτιά» η τηλεμαχία των υποψηφίων στην ΕΡΤ. Ωστόσο, όλοι επέλεξαν να κάνουν πολιτική β! γύρου, με ερωτήσεις – πάσες προς τους συνυποψηφίους του.

Την αρχή έκανε – λόγω της σειράς των ερωτώντων – ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επέλεξε να ρωτήσει τον Χάρη Καστανίδη την άποψή του για την απολιγνιτοποίηση. Όπως είναι γνωστό, ο βουλευτής της Α! Θεσσαλονίκης κατάγεται από την δυτική Μακεδονία, όπου εδρεύουν τα μεγαλύτερα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ – και έτσι είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο κοινό, που αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας λόγω της μετάβασης στην «πράσινη ενέργεια». Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Καστανίδης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για τον ερώτημα , πάνω από δύο φορές.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος απευθύνθηκε στον Παύλο Γερουλάνο με μία ερώτηση – πάσα, για το αίτημα περί της δυνατότητας να ψηφίζει κάποιος μέσω email στις εσωκομματικές εκλογές, κάτι που είχαν από κοινού υποστηρίξει, πράγμα που οδήγησε τον κ. Γερουλάνο να κουνά επιδοκιμαστικά το κεφάλι του την ώρα που άκουγε την ερώτηση.
Στο ίδιο κλίμα, ο Χάρης Καστανίδης απέφυγε να θέσει το παραμικρό ερώτημα σε συνυποψήφιό του, αρκούμενος στην ευχή ότι θα είναι όλοι μαζί την επόμενη μέρα και στην διαπίστωση ότι «όλοι είναι άξιοι», ενώ ο Παύλος Χρηστίδης προχώρησε σε μία ερώτηση «σκληρή» προς τον Ανδρέα Λοβέρδο για τις «γυναικοκτονίες» και τη μη αναγνώρισή τους από την κυβέρνηση στο νέο ποινικό κώδικα, γνωρίζοντας ωστόσο ότι θα λάμβανε την απάντηση του πρώην υπουργού ότι έθεσε το θέμα στη Βουλή, καθώς και ότι διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τη ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η στόχευση καθενός εκ των υποψηφίων

Όποιος παρακολούθησε την τηλεμαχία των πέντε, αντιλήφθηκε ότι κάθε υποψήφιος πήγε στο στούντιο της ΕΡΤ με συγκεκριμένη στόχευση.

-Ανδρέας Λοβέρδος: Είχε την ευκαιρία να θέσει σε εθνικό ακροατήριο τις θέσεις του, που απευθύνονται στους «νοικοκύρηδες του ΠΑΣΟΚ»: έμφαση στην ασφάλεια του πολίτη, αυστηρότερες ρυθμίσεις για την παράνομη μετανάστευση, αυστηρότερες ρυθμίσεις για το έγκλημα, καμία σχέση του χώρου της κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, προσπάθησε να δώσει ένα στίγμα διαφοροποίησης από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και την προοπτική ενός διαφορετικού κόμματος, μακριά από μηχανισμούς.

-Νίκος Ανδρουλάκης: Παρέμεινε σταθερός στην γραμμή που χάραξε από την πρώτη στιγμή που κατέθεσε την υποψηφιότητά του, μένοντας μακριά από εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Έδωσε για άλλη μία φορά το στίγμα του «ευρωπαίου σοσιαλδημοκράτη», επιχειρώντας να μείνει μακριά από τις αντιπαλότητες του παρελθόντος, κάνοντας παράλληλα ανοίγματα σε συνυποψηφίους του, όπως ο Χάρης Καστανίδης.

-Χάρης Καστανίδης: Υπερασπίστηκε με άνεση, τόσο τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη – παρότι είχε παραιτηθεί το 1997 – αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου. Παράλληλα, δεν δίστασε να στηρίξει καθαρά τον Ανδρέα Λοβέρδο στην δικαστική του περιπέτεια με τη Novartis, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, έδωσε ένα ενωτικό μήνυμα για την επόμενη μέρα.

-Παύλος Χρηστίδης: Έκανε τις περισσότερες αναφορές στη Φώφη Γεννηματά, η οποία, άλλωστε, τον είχε επιλέξει για τον ρόλο του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής. Σε αντίθεση με τους περισσότερους συνυποψηφίους του, μίλησε με εικόνες από τις τελευταίες περιοδείες του – είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είπε, σε 17 χωριά του βόρειου Έβρου, δεν καταγράφεται ούτε μία γέννηση τον τελευταίο χρόνο.

-Παύλος Γερουλάνος: Μίλησε αρκετά αφηρημένα για την ανάγκη αποκέντρωσης της εξουσίας, ενώ ήταν ορατή η ανάγκη του να βγάλει από πάνω του το «παπανδρεϊκό» παρελθόν του – κάτι που προφανώς θα έχει αντίκρισμα στις κινήσεις του μετά από τον πρώτο γύρο της 5ης Δεκεμβρίου.


www.protothema.gr