Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Το σχέδιο των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για τον εμβολιασμό παιδιών – Τον Οκτώβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί σε παιδιατρεία

Στο «κόκκινο» είναι η αγωνία των ειδικών για τον κορωνοϊό στα παιδιά, καθώς αυτή τη στιγμή νοσούν ένα στα τρία παιδιά (δηλαδή περίπου το 33%) ενώ την προηγούμενη βδομάδα η αναλογία ήταν ένα στα πέντε παιδιά.

Με τους ειδικούς να αναφέρουν πως αναμένουν να αυξηθούν οι νοσηλείες και τα κρούσματα σε παιδιά, καλούν τους γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους και να προγραμματίσουν το εμβόλιο εφόσον εκείνος δώσει το πράσινο φως.

Η λογική πίσω από την επιμονή στον εμβολιασμό των παιδιών είναι πως αυτά δύσκολα θα αποφύγουν την έκθεση στον ιό λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία κινείται πλέον πιο εύκολα λόγω του ανοίγματος των σχολείων.

Κι όλα αυτά την ώρα που μελέτες αναφέρουν πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πάνω από 100 φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος μέσω του αέρα.

Το υπουργείο Υγείας βάζει τον Οκτώβριο τους παιδιάτρους στο «παιχνίδι»

Την ώρα που η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας έχουν πειστεί πως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κόσμου το οποίο δεν πρόκειται να πειστεί και να κάνει το εμβόλιο, η προσοχή τους πλέον έχει επικεντρωθεί σε όσους είναι ακόμη διστακτικοί και φοβούνται.

Για τον λόγο αυτό δίνουν για ακόμη μία φορά πιο ενεργό ρόλο στους γιατρούς ως προς τον εμβολιασμό, καθώς κυρίως εκείνοι μπορούν να πείσουν με επιστημονικά κριτήρια τους πολίτες να «τσιμπηθούν». 

Έτσι και στην περίπτωση των παιδιών, τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι παιδίατροι οι οποίοι έχουν αναλάβει τόσο το ενημερωτικό μέρος όσο και το πρακτικό.

Οι εμβολιασμοί παιδιών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Οκτωβρίου και από παιδιάτρους, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε από τους δημοσιογράφους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν επιλυθεί τα διαδικαστικά και επιχειρησιακά θέματα για τους εμβολιασμούς παιδιών και από παιδιάτρους, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Πώς θα γίνει η ένταξη των παιδιάτρων στο πρόγραμμα

Όπως είπε, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση για τους παιδιάτρους έτσι ώστε να απευθυνθούν στις αντίστοιχες ΥΠΕ, που ανήκουν τα ιατρεία τους και να υπογραφούν οι συμβάσεις.

Αυτό που εκκρεμεί, τόνισε, είναι μία νομοθετική διάταξη που θα εισαχθεί θα ψηφιστεί στη Βουλή, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα της αμοιβής.

«Ο πρώτος εμβολιασμός πιστεύω θα γίνει το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου, όπως έχουμε ανακοινώσει», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το υπουργείο Παιδείας επιστρατεύει … επιστήμονες και ακαδημαϊκούς

Την ίδια ώρα και το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ενημέρωσης των γονέων σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 ετών.

Το υπουργείο «επιστράτευσε» την ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου και την πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, προκειμένου να λύσουν όλες τις απορίες των γονέων που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αλλά δεν έχουν μία γενικότερη εικόνα από τις νεότερες επιστημονικές μελέτες.

Πληροφοριακά η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 4 μμ., ενώ τα ερωτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ως και σήμερα Τρίτη 22/9 στις 2 μμ, στη φόρμα https://forms.gle/7qVHt6NfTASWHxCw5.

Ταυτόχρονα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ποσοστό των εμβολιασμένων μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, κάνοντας έκκληση να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι.

Ειδικά για τους μαθητές, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι το 35% των παιδιών ηλικίας 15-18 ετών έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, όπως και το 17% των παιδιών ηλικίας 12-14 ετών.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί ξεπερνά το 82%.

Ποιες ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο από την μετάλλαξη Δέλτα

Σε κάθε περίπτωση πέρα από τους ειδικούς που προτιμούν να μένουν στο κομμάτι της πειθούς με δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, υπάρχουν και οι πιο ανήσυχοι οι οποίοι αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η αύξηση σε κρούσματα να φανεί αργά η γρήγορα και στο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, «θα δούμε περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά όσο αυξάνονται τα κρούσματα. Περίπου το 1% των παιδιών θα είναι με σοβαρή νόσο».

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα παιδιά ηλικίας έως 11 ετών που ακόμα δεν μπορούν να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους θα το περάσει ασυμπτωματικά, ολιγοσυμπτωματικά ή με λίγο πυρετό στο σπίτι.

«Σπανίως τα παιδιά αυτής της ηλικίας περνούν δύσκολη νόσο. Αυτό που έχει σημασία είναι να οχυρωθούν οι γονείς, γιατί εκείνοι είναι που κινδυνεύουν», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την απόφαση να δημοσιεύονται στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που νοσούν, τόνισε ότι είναι σωστή και θα πρέπει να δημοσιεύονται στοιχεία και τη νοσηλεία τους.

Αναφορικά με τους εφήβους, είπε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν θέμα παχυσαρκίας ή υποκείμενα νοσήματα.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί μεταξύ των ειδικών είναι και η έκκληση που έκανε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κ.λπ. Όμως, αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων θα φανούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των μαθητών στα Γυμνάσια κυμαίνεται στο 17% και στα Λύκεια στο 35%, τονίζοντας έτσι πόσο σημαντικό είναι να πειστούν οι γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους, ηλικίας 12 έως 17 ετών.

ΠΗΓΗ