Τα έξοδα μετάβασης σε νησιά ή σε άλλους παράκτιους προορισμούς αλλά και τα έξοδα διαμονής ανησυχούν τους Έλληνες πολίτες, και ιδιαιτέρως τα νέα παιδιά
Το καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα και ξεκούραση για πολλούς. Όσο οι θερινοί μήνες πλησιάζουν, τόσο περισσότερο ο κόσμος αδημονεί να οργανώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ωστόσο, φαίνεται πως και φέτος το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα βρίσκεται στα ύψη, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το budget που θα χρειαστεί να δαπανήσουν.
Τα έξοδα μετάβασης σε νησιά ή σε άλλους παράκτιους προορισμούς αλλά και τα έξοδα διαμονής ανησυχούν τους Έλληνες πολίτες, και ιδιαιτέρως τα νέα παιδιά, τα οποία αναζητούν συνεχώς τις οικονομικότερες επιλογές για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Έξι νέοι άνθρωποι μας μιλούν για το τι πρόκειται να κάνουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές και μας αναλύουν τα κριτήρια που χρησιμοποίησαν για να επιλέξουν τον προορισμό τους.
Η Σοφία και ο Γιώργος είναι ένα ζευγάρι 23 και 25 χρονών αντίστοιχα, οι οποίοι μας αναφέρουν πως η ακρίβεια φέτος ανέτρεψε τα σχέδια που είχαν για τις διακοπές. «Θέλαμε να πάμε στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Νάξο, αλλά με έναν πρόχειρο υπολογισμό συνειδητοποιήσαμε ότι για 5 ημέρες χρειαζόμαστε ο καθένας 500 ευρώ μόνο για τη διαμονή μας σε κατάλυμα και για τα ακτοπλοϊκά μας εισιτήρια. Αυτό για εμάς είναι πολύ δύσκολο, αν σκεφτούμε και τα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνουμε στο νησί.», δήλωσαν. Ανέφεραν ότι ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση μιας πιο οικονομικής επιλογής ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάνε τελικά διακοπές με παρέα προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα.
Τρεις μισθούς
Η Μαρίζα είναι 22 χρονών και περιμένει πως και πως να πάρει την άδεια της και να φύγει για κάποιο νησί. Όμως, όπως μας είπε, χρειάζεται 3 μισθούς για να κλείσει φέτος ποιοτικές διακοπές σε ένα νησί του Ιονίου. «Κάνοντας την έρευνα μου για να επιλέξω προορισμό συνειδητοποίησα ότι πρέπει να ξοδέψω 3 μήνες δουλειάς για να κάνω τις διακοπές μου έτσι όπως τις περίμενα. Με τις τιμές που είδα, νιώθω λες και η ίδια μου η χώρα με ωθεί να αναζητήσω προορισμούς στο εξωτερικό», μας τόνισε. Ανέφερε πως ακόμη και αν ήθελε να κάνει διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί, κατέληξε να κλείσει στην Μάλτα, όπου βάσει των τιμών που υπήρχαν εκεί μπορούσε να κλείσει διαμονή για περισσότερες ημέρες και με μικρότερο κόστος.
Για τον Βασίλη, 22 χρονών, οι φετινές διακοπές γράφουν ‘’χωριό’’, καθώς όπως μας είπε δεν είναι σε θέση να κλείσει κάτι καλύτερο. «Και οι διακοπές στο χωριό μια χαρά είναι! Οι τιμές παντού είναι απλησίαστες και εγώ δεν έχω καμία διάθεση να χαλάσω όλα μου τα χρήματα για να πάω στην Μύκονο ή στην Πάρο. Άσε που η θάλασσα στο χωριό μου στην Ηλεία είναι φανταστική. Του χρόνου αν τα πράγματα είναι καλύτερα και εγώ βρίσκομαι σε πιο άνετη οικονομική κατάσταση, ίσως πάω σε κάποιο νησί», μας ανέφερε.
Από την άλλη μεριά, υπάρχει και η Χρύσα, η οποία είναι 25 χρονών και όπως μας επεσήμανε δούλεψε όλη τη χρονιά ‘’σαν το σκυλί’’ για να μπορέσει να διαθέσει όσα χρήματα θέλει για τις διακοπές της. «Εννοείται πως αντιλαμβάνομαι την άνοδο των τιμών σε όλα τα πράγματα, αλλά αυτό είναι κάτι που το γνώριζα από την αρχή της χρονιάς. Έχω κάνει το κουμάντο μου και έχω αποταμιεύσει εδώ και καιρό αρκετά χρήματα ώστε να μπορώ να πάω όπου θέλω, χωρίς να το πολυσκεφτώ», μας είπε. Τόνισε πως αντιλαμβάνεται πως η στάση της μπορεί να είναι κάπως απερίσκεπτη, καθώς οι καιροί είναι αρκετά δύσκολοι και ασταθείς. Παρόλα αυτά, ανέφερε πως είναι αρκετά νέα και θέλει να περάσει όσο καλύτερα γίνεται τώρα που μπορεί.
Πάρα το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, ο κόσμος σχολιάζει αρνητικά την άνοδο των τιμών φέτος το καλοκαίρι, τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023 φαίνεται να είναι αρκετά θετικά, καθώς έχουν αρχίσει ήδη να γεμίζουν οι ξένοι τους τουριστικούς προορισμούς, αν και ίσως όχι όπως πέρυσι.
Η ακρίβεια και η πολιτική αστάθεια μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά δεν μπορούν να στερήσουν από τον κόσμο ολοκληρωτικά την χαρά και τη ξεκούραση που προσφέρουν οι θερινοί μήνες.
Πηγή: in.gr