Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τρόφιμα: Ποια εμφανίζουν τις μικρότερες και μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με την Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι «τρώνε» ακρίβεια καθώς ναι μεν ο πληθωρισμός έχει φρενάρει, ωστόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη επιταχύνονται, με τον δείκτη τιμών των τροφίμων στην Ευρώπη να είναι στο 16,6% και στην Ελλάδα στο 11,2%, σύμφωνα με την Eurostat.

Το βλέμμα όλων στρέφεται και όχι τυχαία κυρίως στα είδη διατροφής, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, με την προεκλογική αντιπαράθεση να επικεντρώνεται και στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

To θετικό για την Ελλάδα είναι πως πέρα από το ότι ο δείκτης τροφίμων είναι χαμηλότερα από την Ευρώπη, κατάφερε να έχει πλέον μικρότερες αυξήσεις σε τρόφιμα, τα οποία το προηγούμενο διάστημα σημειώναν πρωτιές στις αυξήσεις, όπως στο ψωμί, οι πατάτες και το γιαούρτι.

Τον Ιανουάριο, η τιμή του γιαουρτιού είχε αυξηθεί κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην Ε.Ε. Πλέον οι αυξήσεις σύμφωνα με τη Eurostat περιορίστηκαν στην Ε.Ε στο 21,3% και στην Ελλάδα στο 10,3%. Το ψωμί και τα δημητριακά πάλι στις αρχές του έτους σημείωναν  αύξηση 24,6% στην Ελλάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 20,4%. Πλέον οι αυξήσεις στην Ελλάδα περιορίστηκαν στο 13,8% με τον μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στο 18,3%. Το ίδιο συνέβαινε και με τις πατάτες καθώς σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί πολύ περισσότερο από την Ευρώπη με το ποσό της αύξησης να φθάνει το 22% έναντι του 20,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πλέον τα ποσοστό αύξησης στην Ελλάδα είναι 9,6%, όταν στην Ευρώπη είναι 19,8%

Πάντως, η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλότερες αυξήσεις και σε προϊόντα όπως το λάδι και σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Οι αυξήσεις στο λάδι στην Ελλάδα είναι της τάξεως του 18,5%, στην Ιταλία στο 26% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 23,6%. Από την άλλη, σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες, η Ελλάδα παρουσίασε μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία στα τυριά (22,9% στην Ελλάδα έναντι 18,2% στην Ισπανία και 17,3% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 25,3%.

Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ακόμη όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των τιμών σε προϊόντα όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το βούτυρο. Στο μοσχαρίσιο κρέας ο ρυθμός αύξησης είναι στο 15,2%, όταν στην Ευρώπη είναι στο 8,9%. Υψηλότεροι ρυθμοί καταγράφονται και για το χοιρινό κρέας με την Ελλάδα να «σκοράρει» στο 18,1% έναντι 14,1% στην Ευρώπη. Μεγάλη είναι η απόκλιση και στο βούτυρο, όπου οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι 16,8%, πολύ μακριά από το 8,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

πηγη  moneyreview.gr