Σάββατο
9
Δεκέμβριος
TOP

Visit Greece: Αφιέρωμα στο Μηναγιώτικο Μονοπάτι

Στο νότιο τμήμα της όμορφης Μεσσηνίας, το Μηναγιώτικο Μονοπάτι διασχίζει μία περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, τμήμα της οποίας έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Ακολουθεί την πορεία του Μηναγιώτικου ποταμού, περνώντας μέσα από την πράσινη κοιλάδα γύρω από τη λεκάνη απορροής του. Το μονοπάτι έχει σηματοδοτηθεί με πινακίδες υποδοχής και ενημέρωσης από την αρχή έως το τέλος του.

Παρέχονται πληροφορίες όπως χάρτες και στοιχεία για την φύση και τα πολιτιστικά εκθέματα της περιοχής. Ξεκινά την παραποτάμια πορεία του από τον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων, για να τελειώσει στην παραθαλάσσια Φοινικούντα, εκεί όπου εκβάλλει και ο ποταμός.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε τα έχει όλα: ερειπωμένους μεσαιωνικούς υδρόμυλους, μία όμορφη κρήνη του 1908 και έναν καταρράκτη στην θέση Παλιόμυλος, μεταξύ άλλων. Θα συναντήσετε επίσης και έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό σχηματισμό βράχων, στην κορυφή των οποίων στέκει το ερειπωμένο Φράγκικο Κάστρο Molines του 13ου αιώνα. Μετά, θα προχωρήσετε προς τον νερόμυλο Μασούρα, που διατηρείται σε καλή κατάσταση, με υδατόπυργο και ένα υδραγωγείο με μονότοξη καμάρα. Δύο χιλιόμετρα περίπου μετά, εισέρχεστε σε περιοχή Natura 2000. Θα διασχίσετε ένα δάσος εξαιρετικής βιοποικιλότητας, όπου κυριαρχούν πανύψηλα αιωνόβια δέντρα όπως πλάτανοι, αγριελιές, χαρουπιές, βελανιδιές και πεύκα. Ζώα και πουλιά – μεταξύ αυτών τρία απειλούμενα είδη μεγάλων αετών –  βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη visitgreece.gr