Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Βρέθηκε το μυστικό της νεότητας: Επιστήμονες γύρισαν το δέρμα 30 χρόνια πίσω

Επιστήμονες κατάφεραν να αναζωογονήσουν τους ιστούς του δέρματος μίας 53χρονης γυναίκας ώστε να τους κάνουν 30 χρόνια νεότερους και να τους επαναφέρουν στην ηλικία των 23 ετών. 

Οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο και με άλλους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, με τελικό στόχο την ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και οι νευρολογικές διαταραχές, σύμφωνα με το BBC.

Η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν στηρίζεται στις τεχνικές με βάση τις οποίες δημιουργήθηκε η Ντόλι, το κλωνοποιημένο πρόβατο, πριν από 25 χρόνια.

Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Wolf Reik του Babraham Institute στο Κέιμπριτζ είπε στο BBC πως ελπίδα του είναι η τεχνική να χρησιμοποιηθεί τελικά ώστε οι άνθρωποι να είναι υγιείς για περισσότερα χρόνια, καθώς μεγαλώνουν.

«Ονειρευόμασταν αυτό το πράγμα. Πολλές συνήθειες ασθένειες επιδεινώνονται με τα χρόνια και να το να σκεφτεί κανείς ότι θα βοηθήσει τον κόσμο με αυτό τον τρόπο είναι πολύ συναρπαστικό» είπε.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση eLife, όμως όπως τονίζει ο Reich, βρίσκεται  σε πολύ πρώιμο στάδιο. Και υπάρχουν διάφορα επιστημονικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν πριν περάσει από το εργαστήριό του στις κλινικές δοκιμές. Όμως,  η απόδειξη -για πρώτη φορά- ότι η αναζωογόνηση των κυττάρων είναι δυνατή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά.

Η τεχνική δεν μπορεί να μεταφερθεί άμεσα στην κλινική, γιατί η μέθοδος IPS που χρησιμοποιείται αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου. Όμως ο Reik είναι αισιόδοξος ότι η ομάδα του θα μπορέσει να βρει μια εναλλακτική, ασφαλέστερη μέθοδο.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να επεκτείνουμε τη διάρκεια της ανθρώπινης υγείας αντί για τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, ώστε οι άνθρωποι να γερνούν με καλύτερη υγεία», λέει.

Κάποιες από τις πρώτες εφαρμογές της τεχνικής θα μπορούσε να είναι στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αναγέννηση του δέρματος σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, σε σημεία του σώματος που έχουν τραυματιστεί ή καεί.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να διαπιστώσουν εάν η τεχνολογία δουλεύει σε άλλους ιστούς, όπως οι ανθρώπινοι μύες, το συκώτι και τα κύτταρα του αίματος.

Πηγη: moneyreview.gr