Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Αέριο γέλιου: Σαρώνει η επικίνδυνη μόδα

Ανεξέλεγκτα κυκλοφορεί σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα το επικίνδυνο

αέριο γέλιου, η νέα μόδα διασκέδασης των νεαρών τουριστών στα δυο δημοφιλή νησιά του Ιονίου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. πραγματικά σοκάρουν, καθώς μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων οι κατασχέσεις ποσοτήτων αερίου γέλιου είναι εντυπωσιακές και βέβαια προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγος Κων. Τσουβάλας, και ο Γ.Γ. Του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης, την περίοδο από 01/06 έως και 23/07/2017 στην περιοχή Λαγανά Ζακύνθου, κατασχέθηκαν συνολικά 7.092 αμπούλες αερίου γέλιου, 32 μεταλλικές συσκευές απελευθερώσεις πεπιεσμένου αερίου και 2.771 μπαλόνια που περιείχαν ποσότητες αερίου.
Στην Κέρκυρα ακριβώς την ίδια περίοδο και έπειτα από σαρωτικούς αστυνομικούς ελέγχους στην περιοχή Κάβος, κατασχέθηκαν 3.077 αμπούλες που περιείχαν αέριο γέλιου, 3 μεταλλικές συσκευές πεπιεσμένου αερίου και βέβαια ποσότητες χασίς και κάνναβης.

Το αέριο γέλιου “ευδοκιμεί” στα συγκεκριμένα νησιά του Ιονίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Καταστηματάρχες σε συγκεκριμένες περιοχές των Νησιών, όπου συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες νεαροί ξένοι τουρίστες για να γλεντήσουν χωρίς όρια, πωλούν στους θαμώνες των νυχτερινών κέντρων μπαλόνια, τα οποία περιέχουν ποσότητες αερίου.
Οι τουρίστες το καταναλώνουν, αφού πρώτα αφήσουν το μπαλόνι να εκτονώσει το περιεχόμενο του στο στόμα τους. Από εκεί και έπειτα, ακολουθεί ένα κρεσέντο γέλιου, χωρίς -προφανή τουλάχιστον- αιτία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα μπαλόνι πωλείται από τους καταστηματάρχες έναντι του ποσού των 5 έως 10 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα αερίου, που διαθέτει το κάθε μπαλόνι.

Όπως έχουν επισημάνει ειδικοί επί του θέματος, ο συνδυασμός αερίου γέλιου με αλκοολούχα ποτά, στις περισσότερες περιπτώσεις “μπόμπες”, είναι δυνατόν να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία του χρήστη όπως τύφλωση ή νεφρική ανεπάρκεια, ενώ δεν αποκλείεται σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και ο θάνατος του νεαρού χρήστη.
Το συγκεκριμένο μείγμα αερίου που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως ήπιο υπνωτικό για νοσοκομειακές επεμβάσεις, αποτελείται από την βάση του αζώτου και συγκεκριμένα από πρωτοξείδιο αζώτου και θεωρείται επικίνδυνο από μια ποσότητα και πάνω.
Το αέριο έφεραν στην Ελλάδα νεαροί Βρετανοί τουρίστες αρχικά στην Κρήτη και στην συνέχεια επεκτάθηκε η χρήση του και στα Νησιά του Ιονίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

από το newsit.gr