Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Εστίαση: Φόβοι για «ξαφνικό θάνατο» πάνω από 8.000 επιχειρήσεων

Αντιμέτωπες με το οριστικό «λουκέτο» βρίσκονται άμεσα, εντός δηλαδή του επόμενου τριμήνου, το 10,8% των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ αντίστοιχο κίνδυνο μες στο επόμενο εξάμηνο εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει το 44,6% των επιχειρήσεων του κλάδου. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στον κλάδο δραστηριοποιούνται περί τις 80.000 επιχειρήσεις, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά το αμέσως επόμενο διάστημα, μπορεί στις αρχές του καλοκαιριού να δούμε πάνω από 8.000 «λουκέτα» σε ταβέρνες, καφέ, μπαρ.

Ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται ήδη στον πέμπτο μήνα αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή με την έξοδο από το τούνελ να είναι ακόμη πολύ μακριά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εστίαση δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει πριν από το Πάσχα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η αναστολή λειτουργίας αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του κλάδου και ειδικά όσες δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν έστω μερική δραστηριότητα μέσω των υπηρεσιών delivery ή/και take away, έχουν ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα και ταυτόχρονα συσσωρευμένα πολλά χρέη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) το 43,24% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, το 8,11% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για λιγότερο από ένα μήνα, για το 14,19% φτάνουν τα χρήματα για έναν μήνα ακόμη και το 16,22% έχει ταμειακά διαθέσιμα για δύο μήνες ακόμη.

Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Τούτο σημαίνει ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, θέσεις που χαρακτηρίζονται πλέον από μεγάλη επισφάλεια. Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η ΠΟΕΣΕ θα στηρίξει αγωγές που πρόκειται να κάνουν επιχειρηματίες με πρωτοβουλία άλλων συλλογικών οργάνων του κλάδου, όπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή».

ΠΗΓΗ