Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν αν κάνουν τώρα αγοραπωλησίες και γονικές παροχές

“Κύμα ενδιαφέροντος” για μεταβιβάσεις ακινήτων -από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές– το οποίο θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο καθώς θα περνούν οι εβδομάδες, ετοιμάζονται να καταγράψουν οι εμπλεκόμενοι με την κτηματαγορά.

Το επικείμενο τέλος του lockdown, οι νέες “αντιλήψεις” που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός για την αξία των ακινήτων αλλά -και αυτό είναι το κυριότερο- η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αυξάνει την κινητικότητα κάτι μάλιστα που θα φανεί πολύ πιο έντονα μόλις επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και σταματήσει η αποστολή των SMS κυκλοφορίας.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν αν κάνουν τώρα αγοραπωλησίες και γονικές παροχές

Η ατζέντα της κυβέρνησης με τους θεσμούς

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η εξίσωση αυτών με τις εμπορικές καθώς και η ένταξη 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με στόχο να ολοκληρωθεί την επόμενη με τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο.

Το κυρίαρχο σενάριο αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες -οι οποίες σε αρκετές περιοχές προτείνεται να είναι αυξημένες σε σχέση με τις υφιστάμενες ακόμη και πάνω από 20%- ναι μεν θα ανακοινωθούν αλλά θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

1. Ότι δεν θα επηρεαστούν οι φόροι μεταβίβασης για όσους θελήσουν να κάνουν αγορά ακινήτου ή γονική παροχή μέσα στο 2021 και

2. Ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στον φετινό ΕΝΦΙΑ

ΑΚΙΝΗΤΑ

Αν υιοθετηθεί αυτό το σενάριο ήπιας εφαρμογής της μεταρρύθμισης ο κάθε ιδιοκτήτης ή υποψήφιος αγοραστής θα έχει τον χρόνο να κάνει τις κινήσεις του αλλά και να επιλέξει αν τον συμφέρει να προχωρήσει τώρα σε μια μεταβίβαση ή μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών. Το να αναβάλλει κανείς μια ενέργεια για το 2022 -από τη στιγμή που οι νέες αντικειμενικές θα ενεργοποιηθούν με την αλλαγή του χρόνου- θα ενδείκνυται για τις περιπτώσεις εκείνες που θα υπάρξει μείωση στις τιμές ζώνης το οποίο επίσης αναμένεται να καταγραφεί ως γεγονός ειδικά σε κάποιες πολύ ακριβές περιοχές της χώρας.

Αύξηση τιμής ζώνης

Με την αύξηση της τιμής ζώνης, δεν αυξάνεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης αλλά και τα έξοδα αγοραπωλησίας ενός ακινήτου τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Έστω ένα ακίνητο με σημερινή αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ. Ο υποψήφιος αγοραστής δεν έχει δικαίωμα απόκτησης με πρώτη κατοικία.

Για να αγοράσει αυτό το ακίνητο, θα πρέπει να πληρώσει 4.500 ευρώ φόρο μεταβίβασης, περίπου 1302 ευρώ σε συμβολαιογραφικά έξοδα, 1106 ευρώ για τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου, 930 ευρώ για τον δικηγόρο που θα κάνει τον έλεγχο των τίτλων αλλά και περίπου 1860 ευρώ αν χρειαστεί η παρέμβαση μεσίτη.

Μαζί με διάφορα άλλα έξοδα (δημοτικός φόρος, φόρος υπέρ νομαρχιακών ταμείων οδοποιίας κλπ) ο συνολικός λογαριασμός μπορεί να ανέβει στα 10.158 ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό. Αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου αυξηθεί στα 200.000 ευρώ, τότε και το σύνολο των επιβαρύνσεων από τα 10.158 ευρώ, θα αυξηθεί στα 13.544 ευρώ.

ακίνητα

Γονικές παροχές

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με τις γονικές παροχές αν και ο φόρος για τις περισσότερες μεταβιβάσεις από γονιό σε παιδί, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μηδενικός λόγω της μορφής που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η κλίμακα υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών. Σε κάθε περίπτωση, και εκεί υπάρχουν τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογράφοι, υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο κλπ) οπότε και πάλι ισχύει ο κανόνας:

1. Αν στην περιοχή μας υπάρχει αύξηση στην τιμή ζώνης, μας συμφέρει να σπεύσουμε για την απόκτηση ακινήτου

2. Αν στην περιοχή μας υπάρχει μείωση της τιμής ζώνης, μας συμφέρει να αναβάλουμε την απόφαση για του χρόνου.

Τον κανόνα τον αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά οι ενδιαφερόμενοι και όσο θα περνά ο χρόνος, το ενδιαφέρον για τους ιδιοκτήτες θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Η κορύφωση της κινητικότητας αναμένεται μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και της ακριβούς ημερομηνίας ενεργοποίησης αυτών.

ΠΗΓΗ