Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Οι εκφράσεις που οι ευφυείς άνθρωποι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν σε μια συζήτηση

Το μέγεθος της ευφυΐας, των γνώσεων και της εμπειρίας μας στη ζωή μπορούν να το δείξουν πολύ μικρά, απλά πράγματα της καθημερινότητας.

Το ποιοι είμαστε πραγματικά φαίνεται πολύ εύκολα: αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος -έστω για λίγο- τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε και συμπεριφερόμαστε.

Μια συζήτηση αποτελεί, ουσιαστικά, ένα κράμα έκφρασης διαφορετικών προσωπικοτήτων που καταθέτουν τις γνώσεις τους, τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο και την θέση που αντιλαμβάνονται ότι έχουν σε αυτόν.

Ενα άτομο που έχει συναισθηματική νοημοσύνη, που δείχνει σεβασμόστην έκφραση του άλλου, που έχει διευρυμένες γνώσεις (και δεν προσπαθεί να τις επιδείξει σε κάθε ευκαιρία μιας και αισθάνεται σίγουρο για τον εαυτό του!), δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο καταθέτει την άποψή του.

Οι λέξεις των ανθρώπων που εκφράζουν με έξυπνο τρόπο την σκέψη τους, έχουν βαρύτητα. Οι συζητήσεις μαζί τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Aκόμα κι αν δεν έχετε ιδιαίτερες γνώσεις, ή δεν έχετε προλάβει να αποκομίσετε ποικίλες εμπειρίες ζωής, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεστε είναι αυτός που δείχνει τον (όποιο) πλούτο έχετε μέσα σας.

Συλλέξαμε από διαδικτυακά άρθρα (στους ιστότοπους curiousmindmagazine.com και Insider) τις εκφράσεις που, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας, ένα έξυπνο άτομο δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.

Είναι αυτές που μπορεί να ακουστούν άκομψες, να φέρουν σε αμηχανία τον συνομιλητή της, ή να σας αδικήσουν.

2) «Δεν φταίω εγώ»: Μια έκφραση που δείχνει «άγουρη» ικανότητα έκφρασης. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, μια τέτοια έκφραση δείχνει άτομο ανώριμο, που δεν νιώθει μέρος της ομάδας και αποφεύγει τις ευθύνες.

3) «Δεν είναι δίκαιο!»: Aν πιστεύετε ότι κάτι που σας συμβαίνει δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σας και τα θέλω σας -και είναι απόφαση κάποιου άλλου-, τότε αντί απλά να πείτε ότι «δεν είναι δίκαιο», παραθέστε με ηρεμία την άποψή σας εκφράζοντας αυτό που πιστεύετε ότι θα ήταν πιο δίκαιο για εσάς.

Pexels/rawpixel.com
Pexels/rawpixel.com

4) «Είμαι πολύ έξυπνη!»: Μια τέτοια έκφραση το μόνο που εκφράζει είναι ανάγκη επιβεβαίωσης και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αν κάποιος νιώθει πραγματικά σίγουρος για τις διανοητικές του ικανότητες, δεν έχει την ανάγκη να αυτοαποκαλείται «έξυπνος».

5) «Δεν μπορώ να το κάνω»: Μια τέτοια έκφραση δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και ελλιπή εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, μια τέτοια έκφραση μαρτυρά απροθυμία. Μπροστά σε ένα δύσκολο task, η φράση «Θα προσπαθήσω» ακούγεται καλύτερη.

6) Φαίνεσαι ωραίος-α για την ηλικία σου/ κουρασμένη/ ότι πήρες κιλά:Φράσεις με χαρακτηρισμούς, ακόμα κι αν έχουν θετική πρόθεση, δέον θα ήταν να αποφεύγονται. Ποτέ δεν ξέρετε πώς μπορούν να εκληφθούν από τους άλλους. Ενα απλό «Τι κάνεις;» αρκεί.

7) «Δεν με ενδιαφέρει»: Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, αυτή η φράση υποδηλώνει ανωριμότητα. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρει το θέμα που τίθεται προς συζήτηση, ή η γνώμη των άλλων, μπορείτε να εκφράσετε την αποστασιοποίησή σας με πιο ήπιο και διαλλακτικό τρόπο. Κανένας άνθρωπος με ταλέντο στην επικοινωνία δεν εκφράζει δημόσια την αδιαφορία του για ένα θέμα που έχει τεθεί προς συζήτηση.

www.bovary.gr