Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Τελικά, το VAR «έσβησε» την αδικία στο ποδόσφαιρο;

Η αλήθεια είναι ότι το VAR έχει αλλάξει την ιστορία του ποδοσφαίρου. Είναι ίσως η πλέον καθοριστική παρέμβαση στη φύση του αθλήματος, όπως διατείνονται οι παλαιότεροι. Είτε είστε όμως φίλοι, είτε πολέμιοι του VAR, υπάρχουν κάποιοι τομείς που αυτό έχει, αναμφισβήτητα βοηθήσει στην πρόοδο του ποδοσφαίρου. Κυρίως σε ότι αφορά την αδικία, εντός και εκτός εισαγωγικών. Πριν τη συνέχεια, μπείτε εδώ για να δείτε με σιγουριά ποιές είναι οι νόμιμες στοιχηματικες εταιριες στην Ελλάδα!

Στο θέμα μας πάλι. Στους πέντε τομείς που το VAR βελτίωσε το ποδόσφαιρο, στάθηκε και ο Ντέιβιντ Έλρεϊ. Το όνομά του πιθανότατα να μην σας λέει τίποτα, είναι όμως υψηλά ιστάμενος της IFAB, η οποία είναι το παγκόσμιο νομοθετικό σώμα του ποδοσφαίρου. Ας δούμε λοιπόν το ΤΟΠ-5 του VAR στον βασιλιά όλων των σπορ, την αγαπημένη μας μπάλα, ή αλλιώς ποδόσφαιρο.

Στοπ στην αδικία

Μπορεί να σταματάει το παιχνίδι πιο συχνά, μπορεί να γυρίζει πίσω, μπορεί αυτό να μην ταιριάζει στο ποδόσφαιρο, αλλά η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές αποδίδεται δικαιοσύνη. Μία φάση που έχει χάσει ο διαιτητής ή οι βοηθοί του και μπορεί να κρίνει ακόμη και κάτι πολύ μεγάλο (θυμηθείτε το ακυρωθέν γκολ του Αγκουέρο στο Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ το 2019, όπου έκρινε πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ) είναι εφικτό πλέον να διορθωθεί, να αλλάξει και να αποδοθεί η απόλυτη δικαιοσύνη με βάση τους κανονισμούς.

Λιγότερες διαμαρτυρίες

Αγαπημένη συνήθεια ποδοσφαιριστών και προπονητών. Να διαμαρτύρονται στους άρχοντες του αγώνα. Τώρα πια οι λόγοι έχουν μειωθεί. Ακόμη και το πιο εξόφθαλμα άδικο να σφυριχτεί, όλοι γνωρίζουν ότι ο VAR θα μιλήσει. Θα δει το βίντεο, θα πάρει πίσω μία κόκκινη κάρτα, ή θα υποδείξει στον πρώτο διαιτητή ότι πρέπει να την χρησιμοποιήσει. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για κάποιο πέναλτι, ή για κάποιο ενδεχόμενο οφσάιντ από το οποίο ξεκίνησε κάποιο γκολ.

Το θέατρο στα… θέατρα

Ας μείνει εκεί. Δεν χρειάζεται πλέον. Οι… βουτιές σταμάτησαν για να αποκομίσουν οι επιθετικοί κάποιο πέναλτι. Πλέον όλοι γνωρίζουν πως αν βουτήξουν για να εκμαιεύσουν την εσχάτη των ποινών, το πιθανότερο δεν είναι να στήσουν την μπάλα στη βούλα από τα 11 βήματα, αλλά να αντικρίσουν οι ίδιοι την κίτρινη κάρτα. Ούτε το θέατρο σε κάποιο ανύπαρκτο χτύπημα στο πρόσωπο ή οπουδήποτε αλλού στο σώμα, ώστε να προκληθεί η αποβολή του αντιπάλου τους. Όλα αυτά με το VAR είναι πλέον παρελθόν, καθώς ο «μεγάλος αδελφός» βλέπει το βίντεο από τη σουίτα του με τη βοήθεια της πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας και η απόφαση θα είναι κατά πάσα πιθανότατα ακριβοδίκαιη.

Περιορίζεται το λάθος του πρώτου διαιτητή

Όπως ένας στράικερ θα χάσει μία τεράστια ευκαιρία ή θα τη χάσει ακόμη και σε άδειο τέρμα, όπως ένα τερματοφύλακας μπορεί να κάνει και το πλέον κραυγαλέο λάθος, έτσι και ο διαιτητής μπορεί να έχει μία κακή μέρα και να τα κάνει… μαντάρα. Δεν είναι απαραίτητο ότι υπάρχει δόλος. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει, είναι απλά μία κακή στιγμή. Το VAR λοιπόν είναι εδώ για να διορθώσει αυτές τις κακές στιγμές και να παρέμβει. Κάπως έτσι δεν υπάρχουν πια ματς που να κρίνονται από το λάθος ενός και μόνο ανθρώπου και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

VAR Κάθαρσις

Το VAR θα μπορούσε να είναι και το Έτερος Εγώ του πρώτου διαιτητή και των βοηθών του. Πάντως σε κάθε περίπτωση κοινό σημείο με την εξαιρετική σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια είναι πως το VAR φέρνει το ποδόσφαιρο πιο κοντά στην κάθαρση σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Έλρεϊ και ο νοών νοείτω. Τα παιχνίδια είναι πλέον πιο δύσκολο να χειραγωγηθούν, καθώς το βίντεο θα δείξει την αλήθεια και εκεί δεν υπάρχει περιθώριο για αποφάσεις που είναι εξόφθαλμα άδικες. Δεν λέμε ότι το πρόβλημα λύνεται ολοκληρωτικά με τη χρήση του VAR καθώς υπάρχουν προφανώς κι άλλοι τρόποι για να στηθεί ένα παιχνίδι, αλλά σε όσα μπορεί να ελέγξει το VAR αυτό έχει γίνει απείρως πιο δύσκολο

πηγή: in.gr