Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Ένα στα δύο άτομα παγκοσμίως έχασε εισόδημα λόγω της πανδημίας

Ένας στους δύο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είδε τo εισόδημά του να μειώνεται λόγω της πανδημίας, με τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών να να πλήττονται πιο σφοδρά από τις απώλειες θέσεων εργασίας ή τις περικοπές στο ωράριο εργασίας τους, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 300.000 άτομα σε 117 χώρες, οι μισοί από όσους εργάζονταν κέρδισαν λιγότερα χρήματα λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Ο αριθμός αυτός – σύμφωνα με την Gallup – μεταφράζεται σε 1,6 δισ. ενήλικες παγκοσμίως. Τα ποσοστά κυμαίνονταν από 76% στην Ταϊλάνδη έως 10% στην Ελβετία. Στη Βολιβία, τη Μιανμάρ, την Κένυα, την Ουγκάντα, την Ινδονησία, την Ονδούρα και τον Ισημερινό, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα χρήματα που κέρδισαν ήταν λιγότερα από ό, τι πριν από την υγειονομική κρίση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%.

Η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ιδίως τις γυναίκες, οι οποίες απασχολούνται σε τομείς με χαμηλές αμοιβές. Σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης Oxfam το χαμένο εισόδημα για τις γυναίκες λόγω της πανδημίας ανέρχεται παγκοσμίως σε 800 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα της Gallup κατέγραψε ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι σταμάτησαν προσωρινά να εργάζονται στη δουλειά ή την επιχείρησή τους (περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως). Σε 57 χώρες όπως η Ινδία, η Ζιμπάμπουε, οι Φιλιππίνες, η Κένυα, το Μπανγκλαντές, το Ελ Σαλβαδόρ, πάνω από το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σταμάτησαν να εργάζονται για ένα διάστημα. Περίπου ένας στους 10 από αυτούς που εργάζονταν στην Αυστρία, την Ελβετία και τη Γερμανία δήλωσαν ότι είχαν σταματήσει να εργάζονται προσωρινά. Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 39%, σύμφωνα με την έρευνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters