Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Προσκλητήριο για έργα 10,7 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ εντός του 2017

Προσκλήσεις για έργα ύψους 10,7 δισ. ευρώ έχουν προγραμματιστεί να δημοσιευθούν

εντός 2017, σε μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να προλάβει το τρένο της ανάπτυξης, που κινείται σε θολό τοπίο. Το νέο ΕΣΠΑ ενεργοποιείται ουσιαστικά τρία χρόνια μετά την επίσημη έναρξή του, την προγραμματική περίοδο 2014-2020, που βρίσκεται ήδη στο μισό της διαδρομής της.

Εντός του Ιουνίου αναμένονται επίσης οι αποφάσεις για το πώς θα κατανεμηθεί το ποσό των 970 εκατ. ευρώ, που προέκυψε ως πρόσθετη χρηματοδότηση για τη χώρα στο πλαίσιο της ρήτρας αναθεώρησης, δηλαδή της ανακατανομής των κοινοτικών πόρων με βάση τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία της τριετίας 2012-2014. Η πρόσθετη χρηματοδότηση ανεβάζει το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν έως το 2020 στα 27 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 6,5 δισ. ευρώ είναι αυτά θα προέλθουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η μερίδα του λέοντος ύψους 3,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό των 10,7 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται να προκηρυχθούν αναλογεί στο πρόγραμμα των Υποδομών, που βαρύνεται άλλωστε με τις αμαρτίες του παρελθόντος και τα ανολοκλήρωτα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, που μεταφέρθηκαν στη νέα περίοδο. Ακολουθεί το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα με νέες δράσεις 2 δισ. ευρώ, οι δράσεις για την αναβάθμιση του Ανθρώπινου Δυναμικού με 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με διαφορά έπεται το πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 273 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μέρος του νέου ΕΣΠΑ εκτελούν πλέον οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες εντός του 2017 προγραμματίζουν προσκλήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ με δράσεις που δεν εξαντλούνται σε κοινωνικές δομές, αλλά και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη στήριξη της καινοτομίας. Τα έργα που έχουν ενταχθεί είναι 1.830, αν και ένα μέρος τους αφορά την τεχνική βοήθεια των προγραμμάτων, προκειμένου να ενισχυθούν οι φορείς ή οι δομές υποστήριξης.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι με την ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ εντός του έτους θα καταφέρει να διοχετεύσει στην παγωμένη αγορά σημαντικό μέρος των πόρων που έχουν εγκριθεί και να δώσει ανάσα σε επιχειρήσεις μέσα από νέα προγράμματα επιδοτήσεων.

Εντός του καλοκαιριού πέντε νέες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αναμένεται να τρέξουν από το υπουργείο Οικονομίας, που βαρύνεται ακόμη με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης άλλων τριών προγραμμάτων. Πρόκειται για τα προγράμματα «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα», «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομίας προβλέπει ότι εντός του 2017 θα ενεργοποιηθούν τέσσερα νέα Ταμεία. Πρόκειται για:

• Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που θα αποτελέσει μετεξέλιξη του υφιστάμενου ΤΕΠΙΧ, που λειτουργεί σήμερα υπό την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ. Το Ταμείο θα προικοδοτηθεί με 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία θα μοχλευθούν με χρήματα των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την παροχή χαμηλότοκων δανείων προς επιχειρήσεις.

• Το Ταμείο Εξοικονομώ, που ενεργοποιείται με 320 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και, σε συνδυασμό με άλλα 140 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρουν οι τράπεζες, θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση 40.000 περίπου κατοικιών μέσω του ΕΤΕΑΝ.

• Το Ταμείο Μικροπιστώσεων, που θα χορηγεί χαμηλά κεφάλαια έως 10.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που θέλουν να ξεκινήσουν για επαγγελματική δραστηριότητα. Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν το κατά πόσον το Ταμείο θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ ή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

• Το Ταμείο Υποδομών, που θα προικοδοτηθεί με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα 400 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και το πακέτο Γιούνκερ. Στόχος, οι επενδύσεις σε υποδομές με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε τομείς όπως η δημιουργία σχολείων, τα ευρυζωνικά δίκτυα και η διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων κ.ά. kathimerini.gr