Παρασκευή
24
Ιανουάριος
TOP

Τι λένε τα κόμματα για το Νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Ξεκίνησε η επεξεργασία και εξέταση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό

του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις» στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται διάφορα σημαντικά ζητήματα, ρυθμιστικού χαρακτήρα για τη καθημερινότητα των δήμων, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι σε θέση, μέχρι το τέλος του έτους, να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για στείρα αντιπολιτευτική τακτική σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο δεν είναι ακοστολόγητο, αλλά «έχει περάσει από όλες τις διαδικασίες. Προφανώς υπάρχουν δυνητικές διατάξεις, οι οποίες δεν μπορούν να αποτυπωθούν, όπως για παράδειγμα το βοήθημα που θα δώσουν οι μικροί ορεινοί δήμοι στους γιατρούς», όπως είπε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», δήλωσε πως το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση καθώς στηρίζεται πάνω σε ισχύοντες προϋπολογισμούς.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε «πυρά» προς την κυβέρνηση, καυτηριάζοντας συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για “ρουσφέτια”. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως αντιμεταρρύθμιση που «αναιρεί τις βασικές παραδοχές για την ορθή λειτουργία του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Είναι το νομοσχέδιο του Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου», δήλωσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ανακοινώνοντας πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο επειδή δεν είναι κοστολογημένο.

Για ψευδεπίγραφο διάλογο που θα ολοκληρωθεί με την αναθεώρηση του Καλλικράτη σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, έκανε λόγο ο Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ.

Οι ΑΝΕΛ, δια του Κ. Κατσίκη τάχθηκαν υπέρ , εστιάζοντας στα «κακώς κείμενα» που διορθώνει το Πολυνομοσχέδιο για του ΟΤΑ.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, λέγοντας ότι “το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν βοηθά να αλλάξει προς το καλύτερο αυτή η εικόνα της δεινής κατάστασης στην Αυτοδιοίκηση”.

«Η κυβέρνηση φέρνει σήμερα ένα ακοστολόγητο και γεμάτο ρουσφέτια νομοσχέδιο με αλαζονεία. Σούπα από υλικά που δεν ταιριάζουν και μεταξύ τους», η τοποθέτηση του Γιάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων.

Η διαδικασία επί του νομοσχεδίου, έχει οριστεί ως εξής:

Τετάρτη, στις 15.00, ακρόαση των φορέων

Πέμπτη στις 15.00, ψήφιση επί της αρχής και συζήτηση επί των άρθρων

Τρίτη, 25 Ιουλίου, στις 11.00, δεύτερη ανάγνωση.

airetos.gr