Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση για απευθείας αναθέσεις και απαξίωση των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ

Ερώτηση στη Βουλή και προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο., Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με την απαξίωση των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ και τις απευθείας αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες για την παροχή «εξειδικευμένων» νομικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ επισημαίνουν ότι  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαθέτει υπό την εποπτεία του την Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ) του ΕΣΠΑ, η οποία είναι η πλέον αρμόδια για την υποβοήθηση του νομοθετικού έργου του προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο των αναπτυξιακών παρεμβάσεων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Όπως εξάλλου αποδεδειγμένα το έχει πράξει κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, αφού διαθέτει εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη.

Οι βουλευτές εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το γεγονός ότι στις 10/2/2021 αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ πρόσκληση σε Δικηγορική Εταιρεία για την παροχή Εξειδικευμένων Νομικών Υπηρεσιών προς την ΓΓΔΕ και ΕΣΠΑ και τη σύνταξη του σχετικού σχεδίου νόμου στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, με απευθείας ανάθεση και με προϋπολογισμό € 58.000 πλέον ΦΠΑ. Τη στιγμή μάλιστα που η ΕΥΘΥ σε συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες του Υπουργείου συν-διαμορφώνει τους Κανονισμούς για τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της ΕΕ.

Περαιτέρω δε προβληματισμούς γεννά η εικόνα «αυξημένων αναγκών» για την παροχή νομικών υπηρεσιών από τον ίδιο ανάδοχο, αφού ακολούθησε και δεύτερη πρόσκληση προς την ίδια μάλιστα Δικηγορική Εταιρεία με απευθείας ανάθεση και με συμβατικό τίμημα €60.000 (πλέον ΦΠΑ), από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανάθεσης έργων ή υπηρεσιών χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και την εξειδικευμένη γνώση που απαιτεί το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και έργων, που είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την διασπάθιση πολύτιμων οικονομικών πόρων αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση των εργαζομένων στις Ειδικές Υπηρεσίες. 

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ερωτούν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για ποιούς λόγους δεν ανέλαβε η Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης τη σύνταξη του εν λόγω και πως  τεκμηριώνεται ότι ένας εξωτερικός συνεργάτης δύναται να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στα στελέχη της υπηρεσίας που συμμετείχαν εξαρχής στην διαμόρφωση του Κανονιστικού́ Πλαισίου της ΕΕ για την Προγραμματική́ Περίοδο 2021-2027. Επιπλέον, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό με ποια κριτήρια επελέγη ο συγκεκριμένος ανάδοχος καθώς και με ποια κριτήρια κοστολογήθηκε η παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών στο ποσό των € 58.000 πλέον του ΦΠΑ.