Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Κρούγκεραντ, το πανίσχυρο νόμισμα που ξεπερνά σε αξία μια μπάρα χρυσού

Το πιο πιθανό είναι πως πολλοί ίσως να μην γνωρίζατε καν την ύπαρξή του εάν δεν

ασχολείστε με τα νομίσματα και δεν ενδιαφέρεστε για την αγορά χρυσού. Σε κάποιους κύκλους όμως το χρυσό Νόμισμα Νοτίου Αφρικής Krugerrand (Κρούγκεραντ) 1oz είναι πάρα πολύ δημοφιλές αφού μέχρι το 1980 αντιπροσώπευε το 90% της παγκόσμιας αγοράς χρυσών νομισμάτων. Ακόμη και στις μέρες μας όμως διατηρεί τον τίτλο του χρυσού νομίσματος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Κόπηκε για πρώτη φορά το 1967 ενώ όχι μόνο είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο αλλά ρευστοποιείται άμεσα, τη στιγμή που ο κάτοχος του το επιθυμεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται.

Το Krugerrand -στην μια όψη του οποίου είναι χαραγμένο το πρόσωπο του Paul Kruger, πρώτου προέδρου της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής, σχεδιασμένο από τον Otto Schultz και στην άλλη πλευρά το springrock (εθνικό ζώο και σύμβολο της Νοτίου Αφρικής) και σχεδιάστηκε από το Coert Steynberg- παράγεται στο Rand Refinery, ένα από τα μεγαλύτερα χυτήρια χρυσού παγκοσμίως έξω από Γιοχάνεσμπουργκ. Και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 60 εκατομμύρια νομίσματα. Εξάλλου την δεκαετία του 1970, για τους επενδυτές χρυσού ανά την υφήλιο, το χρυσό Krugerrand ήταν η πρώτη επιλογή ενώ μόνο την περίοδο 1974 -1985 εκτιμάται πως μόνο στις Η.Π.Α. εισήχθηκαν 22 εκατ. χρυσά νομίσματα Krugerrand. 

Κάποιοι όμως επιμένουν στο συγκεκριμένο νόμισμα και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Γερμανούς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle αφού σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Κόλοκοτ, διευθυντή μάρκετινγκ στην Rand Refinery η Γερμανία είναι η χώρα στην οποία εξάγονται τα περισσότερα νομίσματα και μόνο πέρσι πουλήθηκε περίπου το 30% της παραγωγής- δηλαδή 1,2 εκατομμύρια νομίσματα- ακολουθούν οι Ελβετία, Αυστρία και ΗΠΑ.

Ένα χρυσό νόμισμα Krugerrand στη γερμανική αγορά αξίζει περίπου 1.136ευρώ δηλαδή περίπου 20ευρω παραπάνω απ’ ό,τι μια αντίστοιχη μπάρα χρυσού.

Γιατί όμως ο χρυσός είναι τόσο δημοφιλής στη Γερμανία παραμένει γρίφος ακόμη και για τους ειδικούς. «Υπάρχει ιστορικά μια δυσπιστία απέναντι στα χαρτονομίσματα», εκτιμά ο διευθυντής μάρκετινγκ της Rand Refinery. Η οικονομική και ευρωπαϊκή κρίση μάλλον ενέτειναν αυτή τη δυσπιστία. Όπως τονίζει και ο Κόλοκοτ: «Τον χρυσό μπορείς να το αγγίξεις. Είναι ανεξάρτητος από κεντρικές τράπεζες και υπολογιστές», αναφέρει το δημοσίευμα της DW.

http://www.huffingtonpost.gr