Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

ΟΟΣΑ: Οι επιδόσεις του ελληνικού κράτους – Πώς στάθηκε στην πανδημία

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών και η ενίσχυση της εισπραξιμότητας για τα κρατικά ταμεία τοποθετούνται στη φωτεινή πλευρά του ελληνικού δημοσίου μέσα στη διαχείριση της πανδημίας. «Αγκάθια» το χρέος και το κόστος των συντάξεων. Χαμηλή η ικανοποίηση στις παροχές υγείας. Θετική έκπληξη η συμμετοχή των γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία μελετάει τις επιδόσεις των κρατών – μελών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) για το πανδημικό 2020.

Πιο αναλυτικά:

Το 2020, τα πρωτογενή διαρθρωτικά ελλείμματα επιδεινώθηκαν σημαντικά σ’ όλες τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο -5,5%. Εξαίρεση αποτέλεσαν τρεις χώρες, οι οποίες διατήρησαν το πρωτογενές διαρθρωτικό πλεόνασμα. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και η Ελλάδα (+1,6%). Οι άλλες δύο ήταν η Πορτογαλία (2,8%) και η Τσεχία (0,4%).

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 115% το 2020 από 97% το 2019, με την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο  και να «φιγουράρει» στην πρώτη θέση των χωρών του Οργανισμού (236% του ΑΕΠ).

Όσον αφορά τα κρατικά έσοδα ανά ποσοστό του ΑΕΠ, στις χώρες – μέλη καταγράφηκαν μικρές αλλαγές κατά την περίοδο του 2007 – 2019. Ωστόσο, η Ελλάδα εμφάνισε την υψηλότερη άνοδο (+8,6%) χάρη στην αισθητή μείωση του ΑΕΠ κατά την επίμαχη περίοδο. Αντίθετα, η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάστηκε στην Ιρλανδία (-11,2%).

oosa-oi-epidoseis-toy-ellinikoy-kratoys-pos-stathike-stin-pandimia0

Το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών (εκδόσεις χρέους, λειτουργία κυβέρνησης, μεταβιβάσεις) ανήλθε στο 5,4% του ΑΕΠ για τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ το 2019. Ιταλία, (7,5%), Ελλάδα (7,9%) και Φινλανδία (7,9%) κατείχαν το υψηλότερο ποσοστό, κάτι το οποίο στην περίπτωση της Αθήνας και της Ρώμης οφείλεται στα ενισχυμένα έξοδα για εκδόσεις ομολόγων ομολόγων.

oosa-oi-epidoseis-toy-ellinikoy-kratoys-pos-stathike-stin-pandimia1

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις δαπάνες υγείες, οι οποίες από το 2007 έως το 2019 αυξήθηκαν κατά 1,1%, με τις Νορβηγία (1,8%), Κορέα (1,6%) και ΗΠΑ (1,6%) να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Κατά το ίδιο διάστημα, όμως, οι δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 0,5%, με τις Ελλάδα (3,7%) και Ισραήλ (3,4%) να σημειώνουν την υψηλόερη πτώση.

oosa-oi-epidoseis-toy-ellinikoy-kratoys-pos-stathike-stin-pandimia2

Οι πιο σημαντικές κοινωνικές δαπάνες αφορούσαν τις συντάξεις ηλικιωμένων, οι οποίες καθορίστηκαν το 2020 στο 10,5% του ΑΕΠ, με εύρος από 13,8% (στην Ελλάδα) έως (3%) στην Ιρλανδία.

Το μερίδιο των εργαζόμενων ηλικίας άνω των 55 ετών αυξήθηκε οριακά από το 25% στο 26%, κατά την περίοδο 2015 – 2020. Όμως, παρ’ όλα αυτά, διαπιστώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, το αντίστοιχο ποσοστό ενισχύθηκε από 35% σε 46% και στην Ελλάδα από 27% σε 37%. Η Ιταλία δε, παρέμεινε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας: 48% του εργατικού δυναμικού.

Λίγες χώρες πέτυχαν την ισότητα φύλου στις κυβερνητικές θέσεις. Κατά μέσο όρο, μόλις στο 37% των υψηλόβαθμων αξιωμάτων βρίσκονταν γυναίκες. Λετονία, Σουηδία και Ελλάδα είχαν τα καλύτερα ποσοστά (53% έως 56%), ενώ Ιαπωνία (4%) και Κορέα (9%) τα μικρότερα.

Το 72% των πολιτών των χωρών του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι εμπιστεύεται την αστυνομία, το 49% τις δημόσιες υπηρεσίες, το 37% τις κυβερνήσεις και το 1/3% τα εθνικά κοινοβούλια. Η Νορβηγία είχε το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης προς όλους τους θεσμούς (60%), ενώ η Κολομβία και το Μεξικό είχαν το χαμηλότερο. Η μεγαλύτερη «απόσταση» της εμπιστοσύνης μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και της κυβέρνησης παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (30 μονάδες), στην Ισλανδία (29 μονάδες) και σε Ισπανία – Ηνωμένο Βασίλειο (26 μονάδες).

Η ικανοποίηση για την υγειονομική φροντίδα διαμορφώθηκε στο 71% στις χώρες του ΟΟΣΑ, αν και παρατηρήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Νορβηγία ανήλθε σε 93%, καθώς και σε Βέλγιο – Ολλανδία σε 92%. Αντίθετα, στην Πολωνία περιορίστηκε στο 26%, στην Ελλάδα στο 38% και στη Χιλή στο 39%.

Κατά μέσο όρο, το 68% των πολιτών του ΟΟΣΑ δήλωσε ικανοποιημένο με το εκπαιδευτικό σύστημα, με τις Νορβηγία (92%) και Φινλανδία (87%) να φιγουράρουν στην κορυφή, και τις Τουρκία (27%) και Ελλάδα (36%) να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

πηγη: moneyreview.gr