Όσοι επαγγελματίες τόλμησαν να εμφανίσουν τα πραγματικά τους κέρδη στις φετινές φορολογικές δηλώσεις
–ειδικά αν αυτά ξεπερνούν το επίπεδο των 30-40 χιλιάδων ευρώ- είναι βέβαιο ότι το έχουν ήδη μετανιώσει.
Ο συνδυασμός της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης και της αύξησης τους συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά από το 75% στο 100% είχε εκρηκτικά αποτελέσματα για δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με ένα «ασήκωτο» εκκαθαριστικό. Υπάρχουν περιπτώσεις υπερδιπλασιασμού της προκαταβολής φόρου της επόμενης χρονιάς ενώ το πραγματικό «δράμα» αποτυπώνεται στα εκκαθαριστικά όσων έχουν διπλή ιδιότητα: και εισόδημα από μισθό και αποδοχές από ελεύθερο επάγγελμα. Το νέο σύστημα λειτουργεί άκρως τιμωρητικά για όποιον θέλει να ενισχύσει το εισόδημά του με μια δεύτερη πηγή εισοδήματος. Πλέον μετά το φετινό… στραπάτσο, μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση των φορολογούμενων από εδώ και στο εξής.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες με υψηλά κέρδη –είναι μειοψηφία στην Ελλάδα αλλά συμμετέχουν ενεργά στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων- κατάλαβαν για τα καλά τι σημαίνει αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100% αλλά και υπολογισμός του φόρου εισοδήματος με βάση την κλίμακα που προβλέπει συντελεστές έως και 45% και όχι με τους αυτοτελείς συντελεστές της περυσινής κλίμακας (26% και 33%). Ένα και μόνο παράδειγμα, είναι αποκαλυπτικό:
Φορολογούμενος εμφάνισε 60.000 ευρώ κέρδη από ελεύθερο επάγγελμα στη δήλωση του 2016 και πλήρωσε 18.700 ευρώ φόρο και 14.025 ευρώ προκαταβολή φόρου επόμενης χρονιάς: σύνολο 32725 ευρώ. Για το 2017, με τα ίδια ακριβώς κέρδη, ο φόρος ανεβαίνει στα 22826 ευρώ και η προκαταβολή φόρου επίσης στα 22826 ευρώ: σύνολο 45.652 ευρώ. Έτσι, από τη μια χρονιά στην άλλη, ο φορολογούμενος βλέπει την προκαταβολή φόρου να αυξάνει κατά… 95% και το εκκαθαριστικό να γίνεται βαρύτερο κατά 12.927 ευρώ.
Αντιμέτωποι με την αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου βρέθηκαν φέτος:
1. Αγρότες
2. Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα
3. Ιδιοκτήτες προσωπικών εταιρειών (ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων επιχειρήσεων)
4. Ιδιοκτήτες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικών προσώπων
5. Κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών και
6. Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες συμμετοχικές ή αφανείς.
Ένα «κόλπο» έγινε εις βάρος των μισθωτών που έχουν ταυτόχρονα και εισόδημα από μπλοκάκι. Φέτος, το εισόδημα από τις δύο πηγές προστέθηκε και φορολογήθηκε βάσει της ενιαίας κλίμακας. Προκαταβολή φόρου, δεν επιβάλλεται στο εισόδημα από μισθούς αλλά μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τι έκανε η ΑΑΔΕ κατά την εκκαθάριση; Υπολόγισε πρώτα τον φόρο για τον μισθό με βάση τους χαμηλότερους συντελεστές της κλίμακας, και μετά τον φόρο για το «μπλοκάκι» που έφτανε να φορολογηθεί με 39% ή και 45%. Έτσι, αντίστοιχα αυξήθηκε και η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά.
Με αυτά τα τεχνάσματα πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποθηκεύσει και τα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς. Όσοι επαγγελματίες εμφανίσουν μείωση κερδών για τη χρήση του 2017, όχι μόνο δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο αλλά θα δικαιούνται και επιστροφής. thetoc.gr