Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Χατζηδάκης: Καμία αλλαγή στο 8ωρο – Το νομοσχέδιο παρέχει προστασία από “κακούς” εργοδότες

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε ξανά για το εργασιακό νομοσχέδιο, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να καταργηθεί το 8ωρο. Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για ενδεχόμενες αλλαγές και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο “δεν είναι γραμμένο σε πέτρα”, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι βασικές του αρχές θα παραμείνουν οι ίδιες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία που επαναβεβαιώνει τη βάση του 8ωρου στο άρθρο 54. Απαντώντας στις αντιδράσεις, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι και να ήθελε η κυβέρνηση να πειράξει το 8ωρο δεν θα μπορούσε να το κάνει όντας κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στην περίμετρο του οκταώρου δίνονται δυο δυνατότητες. Από τη μια η αύξηση των υπερωριών και από την άλλη η διευθέτηση ωραρίου.

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για πλαίσιο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα με συλλογικές συμβάσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στον τουρισμό και αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ατομική βάση.

«Εφαρμόζουμε νομοθεσία ευρωπαϊκή που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να δουλεύει Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και να κάθεται την Παρασκευή να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του. Είναι φιλεργατικό να του λέμε ντε και καλά θα δουλέψει και την Παρασκευή;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι το μείζον ζήτημα είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σε περιπτώσεις “κακών” εργοδοτών που ακόμα και με τη βασική σύμβαση με αυστηρό 8ωρο δημιουργούν προβλήματα.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει πολλές φορές ότι το μεγαλύτερο όπλο του νομοσχεδίου είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αυτό το πρότζεκτ θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης και θα είναι είτε σε App, είτε κανονική κάρτα. Το ωράριο εργασίας κάθε εργαζόμενου θα ελέγχεται από το ΣΕΠΕ που πλέον θα είναι ανεξάρτητη αρχή.

Άλλη μια δικλείδα ασφαλείας για τους εργαζόμενους είναι η διερεύνηση του καταλόγου με τις αιτίες που κάνουν άκυρη μια απόλυση. Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο φιλοσοφικό ερώτημα που ισχύει και στο προηγούμενο δίκαιο, δεν ισχύει τώρα με τις υπερωρίες και γι αυτό εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα και ενισχύουμε το δίκαιο σχετικά με προστασία από απόλυση».

πηγη