Δευτέρα
7
Ιούλιος
TOP

20 παραβάσεις στη Μεσσηνία για τη μη χρήση κράνους

Με αφορμή την πανελλαδική εκστρατεία «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους», οι Υπηρεσίες Τροχαίας, Ο.Ε.Π.Τ.Α. και τα Τμήματα Μεικτής Αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, πραγματοποίησαν ελέγχους με στόχο τη σταδιακή και καθολική συμμόρφωση των χρηστών δικύκλων και Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα).

Η εντατικοποίηση των ελέγχων, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός στοχευμένου σχεδιασμού της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που καλύπτει το σύνολο των αναβατών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων και ενοικιαζόμενων οχημάτων χωρίς κουβούκλιο, καθώς και επαγγελματιών διανομέων.

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από την 26.6.2025 έως την 6.7.2025, στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου:

Δ.Α. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  • Πραγματοποιήθηκαν -405- έλεγχοι σε χρήστες δικύκλων,
  • Βεβαιώθηκαν -49- παραβάσεις σε οδηγούς,
  • Βεβαιώθηκαν -2- παραβάσεις σε συνεπιβάτες.

Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

  • Πραγματοποιήθηκαν -354- έλεγχοι σε χρήστες δικύκλων,
  • Βεβαιώθηκαν -21- παραβάσεις σε οδηγούς,
  • Βεβαιώθηκαν -5- παραβάσεις σε συνεπιβάτες.

Δ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  • Πραγματοποιήθηκαν -212- έλεγχοι σε χρήστες δικύκλων,
  • Βεβαιώθηκαν -43- παραβάσεις σε οδηγούς,
  • Βεβαιώθηκαν -2- παραβάσεις σε οδηγούς-εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής,
  • Βεβαιώθηκαν -11- παραβάσεις σε συνεπιβάτες.

Δ.Α. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

  • Πραγματοποιήθηκαν -309- έλεγχοι σε χρήστες δικύκλων,
  • Βεβαιώθηκαν -30- παραβάσεις σε οδηγούς,
  • Βεβαιώθηκε -1- παράβαση σε οδηγούς-εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής,
  • Βεβαιώθηκαν -8- παραβάσεις σε συνεπιβάτες.

Δ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

  • Πραγματοποιήθηκαν -610- έλεγχοι σε χρήστες δικύκλων,
  • Βεβαιώθηκαν -18- παραβάσεις σε οδηγούς,
  • Βεβαιώθηκαν -2- παραβάσεις σε συνεπιβάτες.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025):

  • Η μη χρήση κράνους από τον οδηγό δικύκλων επισύρει πρόστιμο ύψους -350- ευρώ και αφαίρεση της Άδειας Ικανότητας Οδηγήσεως για -30- μέρες.
  • Η μη χρήση κράνους από τον επιβάτη δικύκλων επισύρει πρόστιμο ύψους -350- ευρώ.
  • Η μη χρήση κράνους από τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο. επισύρει πρόστιμο ύψους -30- ευρώ.
  • Η μη μέριμνα του οδηγού δικύκλων για την ασφάλεια των συνεπιβατών επισύρει πρόστιμο ύψους -350- ευρώ και αφαίρεση της Άδειας Ικανότητας Οδηγήσεως για -30- μέρες.

Επισημαίνεται ότι, στις περιπτώσεις υποτροπής, οι κυρώσεις αυξάνονται σημαντικά.

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. Το προστατευτικό κράνος δεν είναι απλώς μια υποχρέωση· είναι πράξη προσωπικής ευθύνης και συλλογικής ωριμότητας. Είναι η απλούστερη, πιο προσιτή και – συχνά – καθοριστική πράξη που σώζει ζωές.