Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Πώς θα είναι ο πλανήτης το 2050;

Τον πιο καίριο παράγοντα μεταβολών σε γεωπολιτικό, οικονομικό, υγειονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο θα αποτελέσει η κλιματική αλλαγή, γεγονός που επιβεβαιώνει και η εντατικοποίηση της δράσης από τις κυβερνήσεις. Ποια είναι όμως πρακτικά τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια;

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει το Interesting Engineering, το οποίο ασχολείται με θέματα επιστήμης, τεχνολογίας και μηχανολογίας, μέχρι το 2050 θα υπάρξει αύξηση στα ακραία φυσικά φαινόμενα και στους συνεπαγόμενους κινδύνους, μεταξύ άλλων στις πλημμύρες και τις φωτιές, την εξαφάνιση ειδών, καθώς και τις ασθένειες και τις πανδημίες. Ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης μετά το 2050, εφόσον μέχρι τότε έχει υποχωρήσει το επίπεδο των αέριων ρύπων. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπάρξει μείωση στις εκπομπές παρά τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Κιότο και των Παρισίων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2015 τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται σταθερά, σύμφωνα με στοιχεία της Εθικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Άνοδος της θερμοκρασίας

Άνοδο από 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου αναμένει σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2050 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η άνοδος της τάξης του 1,5 βαθμού Κελσίου θα συμβεί στην περίπτωση που η παγκόσμια κοινότητα καταφέρει να μειώσει τους αέριους ρύπους τουλάχιστον κατά 50%. Αντιθέτως, η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, εάν το επίπεδο των αέριων ρύπων παραμείνει σταθερό τα επόμενα τριάντα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, άμεση θα είναι η επίδραση στους κατοίκους πυκνοκατοικημένων περιοχών και μεγαλουπόλεων, καθώς και σε ορισμένα μέρη του κόσμου, τα οποία θα υποστούν μακρές περιόδους ξηρασίας και συνεπώς έλλειψης γεωργικών προϊόντων. Στη ζώνη κινδύνου βρίσκεται και η Μεσόγειος, μαζί με την υποσαχάρια Αφρική, τη Νότιο Αμερική, τη Νότιο Ασία και την Αυστραλία. Η άνοδος της θερμοκρασίας, μικρή ή μεγάλη, θα αφήσει θύματα και κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει τον αριθμό των κλιματικών μεταναστών, αφού σε ορισμένα σημεία του κόσμου δεν θα είναι δυνατό να ζήσει κανείς μακροπρόθεσμα.

Άνοδος της στάθμης

Αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας θα είναι και η άνοδος της στάθμης του νερού, που βέβαια θα απειλήσει τη ζωή σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της IPCC από το 2019, η στάθμη των υδάτων θα αυξηθεί από 24 έως και 38 εκατοστά κατά μέσον όρο μέχρι το 2050, αν και πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο έως και 0,9 μέτρα στην ίδια περίοδο. Η επίδραση που θα έχει η άνοδος της στάθμης στις ακτές θα διαφέρει πάλι από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία, τα καιρικά φαινόμενα, την ατμοσφαιρική πίεση και άλλους παράγοντες. Άκρως προβληματικό είναι το γεγονός ότι τα παράκτια αστικά κέντρα θα επηρεαστούν περισσότερο, καθώς σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων εθνών, παραπάνω από ένας στους δέκα ανθρώπους ζει κοντά στη θάλασσα. Προκύπτει συνεπώς ότι περιοχές που αυτή τη στιγμή φιλοξενούν 300 εκατ. ανθρώπους θα βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα μέχρι το 2050.

Αύξηση των ασθενειών

«Κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, η κλιματική αλλαγή αναμένται πως θα οδηγήσει σε αύξηση των υγειονομικών κινδύνων σε πολλές περιοχές και ιδίως σε αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα, σε σχέση με το αν δεν υπήρχε κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με το IPCC. Μάλιστα, μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως θα κινδυνεύει από ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια, όπως η ελονοσία, σε σημείο όπου θα ξεπεράσουν τα καρδιακά νοσήματα, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη αιτία θανάτου. Τέτοιου είδους ασθένειες θα δημιουργήσουν μία υγειονομική κρίση κόστους τουλάχιστον 100 τρισ. δολαρίων.

Εξαφάνιση ειδών

Σοβαρούς κινδύνους για τη βιοποικιλότητα θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, λόγω της ξηρασίας, των πυρκαγιών στα δάση και την εξάπλωση επιθετικών ειδών. Στην περίπτωση που η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, τότε το 6% των εντομων, το 8% των φυτών και 4% των σπονδυλωτών θα ζουν στις μισές περίπου περιοχές σε σχέση με όσες ζουν αυτή τη στιγμή. Αν ωστόσο, η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, τότε θα σημειωθεί η ίδια απώλεια για 18% των εντόμων, 16% των φυτών και 8% των σπονδυλωτών. Επίσης, το λιώσιμο των πάγων ενδέχεται να οδηγήσει ορισμένα είδη σε εξαφάνιση, όπως τους πιγκουίνους και τις πολικές αρκούδες, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανισορροπίας στη φύση.

Πηγή: moneyreview,  Interesting Engineering