Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

30 εκ. ευρώ η δαπάνη αποκατάστασης των πυρόπληκτων της Περιφέρειας – 12,2 εκ. για τη Μεσσηνία

Η εικόνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μετά τις πυρκαγιές που την έπληξαν -από τον περασμένο Μάιο και τον Ιούλιο στην Κορινθία, τον Ιούλιο στην Αργολίδα και τον τρέχοντα Αύγουστο στην Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία- αποτυπώθηκε στη σειρά των συσκέψεων που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε  μέσω τηλεδιάσκεψης με αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο των εν λόγω συσκέψεων συνοψίστηκε η πρώτη εικόνα από τις ζημιές που έχουν προκληθεί και διατυπώθηκαν οι εκτιμήσεις για τη δαπάνη των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να αποκατασταθούν υποδομές, να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα και να στηριχθούν οι πληγέντες κάτοικοι, όσον αφορά καταστροφές που υπέστησαν κατοικίες, επιχειρήσεις ή το αγροτικό / κτηνοτροφικό τους κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν -κι ενώ ο έλεγχος των δημόσιων υποδομών στην Γορτυνία συνεχίζεται- η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την αποκατάσταση των υποδομών και τις απαραίτητες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις περιοχές της Περιφέρειας που επλήγησαν φέτος από τις πυρκαγιές πλησιάζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το σύνολο των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στις σημερινές συσκέψεις προωθήθηκε ήδη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Τα ίδια στοιχεία ο περιφερειάρχης κοινοποίησε επίσης προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, αρμόδιο για την φορολογική πολιτική και την δημόσια περιουσία, καθώς και προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Για την Αργολίδα, η οποία επλήγη από πυρκαγιές στις 24 Ιουλίου (Λυγουριό, Δήμος Επιδαύρου) και στις 25 του ίδιου μήνα (Αραχναίο, Δήμος Ναυπλιέων και Αγιος Δημήτριος, Δήμος Επιδαύρου), η εκτιμώμενη δαπάνη των παρεμβάσεων αποκατάστασης υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας εκτιμάται σε περίπου 1.000.000 ευρώ, ενώ προκύπτει και η ανάγκη για ποσότητες ζωοτροφών. Κάηκαν συνολικά 225 στρέμματα ελαιόδενδρα και 60 στρέμματα καλλιεργούμενες ζωοτροφές.

ΑΡΚΑΔΙΑ

Για την Αρκαδία -όπου ο έλεγχος για τις υποδομές στον πυρόπληκτο Δήμο Γορτυνίας βρίσκεται σε εξέλιξη- η εκτίμηση για την δαπάνη των απαιτούμενων παρεμβάσεων στον πυρόπληκτο Δήμο Μεγαλόπολης φθάνει τα 5.500.000 ευρώ, από τα οποία τα 5,2 αφορούν αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και οι υπόλοιπες 300.000 ευρώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης έχουν γίνει 113 αιτήσεις πληγέντων για συνολικά 370 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 1.500 στρεμμάτων, ενώ στον Δήμο Γορτυνίας η καταγραφή ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα. Οσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο, στον Δήμο Γορτυνίας έχει δηλωθεί ο θάνατος συνολικά 135 προβάτων από 5 νομές (2 στο Πυρρή και από μία Λιοδώρα, Νεοχώριο και Λιβαδάκι), ενώ στον Δήμο Μεγαλόπολης δεν έχουν δηλωθεί θάνατοι ζώων.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Για την Κορινθία, η προϋπολογιζόμενη δαπάνη παρεμβάσεων μετά τις πυρκαγιές Μαΐου και Ιουλίου, ανέρχεται συνολικά σε 3,1 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, εκτιμώνται 1.000.000 ευρώ για παρεμβάσεις μετά την πυρκαγιά στον Σχίνο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στις 19 του περασμένου Μαΐου, ανέρχεται σε 1,3 εκ ευρώ η δαπάνη παρεμβάσεων στις περιοχές των Δήμων Βέλου – Βόχας και Νεμέας που επλήγησαν στις 23 του περασμένο Ιουλίου από πυρκαγιά στο Καλέντζι η οποία επεκτάθηκε στο Σπαθοβούνι, ενώ σε 800.000 ευρώ εκτιμάται η δαπάνη των παρεμβάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Κορινθίων από την φωτιά που εκδηλώθηκε στις 24 του ίδιου μήνα σε Ανω Αλμυρή, Ρυτό και Ντράσα.

ΛΑΚΩΝΙΑ

Η εκτίμηση για την δαπάνη παρεμβάσεων στον πυρόπληκτο Δήμο Ανατολικής Μάνης, όσον αφορά την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και την αντιπλημμυρική προστασία, ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ -5.000.000 ευρώ για τις πρώτες και 2.500.000 ευρώ για την δεύτερη.

Κάηκαν, στις πρόσφατες πυρκαγιές, περί τα 110.000 στρέμματα, από τα οποία το 7% ήταν δασική έκταση και το 55% άλλες φυτικές εκτάσεις. Οι ζημιές στην παραγωγή ελαιολάδου και στην ελιά Καλαμών στην ΔΕ Γυθείου εκτιμώνται στο 70% της παραγωγής. Επιπλέον, κάηκαν βοσκότοποι δημιουργώντας πρόβλημα και παράλληλα την ανάγκη να καλυφθούν ανάγκες σε σημαντικές ποσότητες ζωοτροφών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Δαπάνη 12,2 εκατομμυρίων ευρώ προϋπολογίζεται για παρεμβάσεις αποκατάστασης δημόσιων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων στους πυρόπληκτους Δήμους Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος.

Στον πρώτο εκτιμώνται παρεμβάσεις ύψους 8.000.000 ευρώ (5 εκ. για το επαρχιακό οδικό δίκτυο, 1 εκ. για το αγροτικό και 2 εκ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων και αντιπλημμυρικά), ενώ στον δεύτερο προϋπολογίζεται δαπάνη 4.200.000 ευρώ 3 εκ. για το επαρχιακό οδικό δίκτυο, 1 εκ. για το αγροτικό και 200.000 ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων και αντιπλημμυρικά).

Κάηκαν συνολικά στη Μεσσηνία περί τα 23.500 στρέμματα, στον Δήμο Οιχαλίας 10.500 (3.000 στρέμματα ελιές, 67 στρέμματα σύνθετες καλλιέργειες, 4.700 στρέμματα αγροτικές καλλιέργειες με δασικά, 2.690 στρέμματα φυσικοί βοσκότοποι) και στον Δήμο Πύλου – Νέστορος 12.700 (στο Βασιλίτσι 6.200 στρέμματα και 1.500 ελαιόδενδρα, κατά πρώτη εκτίμηση, και στο Βλαχόπουλο 6.500 στρέμματα, 500 ελαιόδενδρα και 3,5 στρέμματα με σταφίδα και ελιές, κατά πρώτη εκτίμηση επίσης).

Καταγράφηκαν επίσης ζημιές διαφόρων κατηγοριών σε οικήματα, στον Δήμο Πύλου – Νέστορος σε 15 κατοικίες και έναν επαγγελματικό χώρο, 4 αποθήκες και μία επιχείρηση, ενώ στον Δήμο Οιχαλίας σε 14 κατοικίες, ισάριθμες αποθήκες, ενώ στον συγκεκριμένο δήμο κάηκαν 7 σταύλοι και 2 αποθήκες ζωοτροφών και εφοδίων κτηνοτρόφων. Προκύπτει, επίσης, σημαντική ανάγκη ζωοτροφών.