Με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 30 χρόνων προβλέπει η Oxford Economics ότι θα «τρέξουν» έως τα τέλη του έτους οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη, ενώ το ανοδικό momentum θα συνεχιστεί και το 2022. Την κούρσα οδηγούν οι αγορές της Ολλανδίας και της Γερμανίας, οι οποίες όμως θεωρούνται και οι πιο επικίνδυνες, καθώς οι τιμές μοιάζουν πλέον ακριβές και άρα επιρρεπείς σε μία αναστροφή του κλίματος.
Στην Ελλάδα, από τη μελέτη της Oxford Economics δεν προκύπτουν οι υπερβολικές κινήσεις που σημειώνονται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η ελληνική αγορά κατοικιών είναι ανάμεσα στις λίγες που εμφάνισαν επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης των τιμών μέσα στην πανδημία και αναμένεται να παρουσιάσει ήπιες ανατιμήσεις φέτος.
Ειδικότερα, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη θα «τρέχουν» με ρυθμούς 8% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή τους υψηλότερους των τελευταίων 30 ετών. Για το σύνολο του έτους, αναμένεται ανατίμηση των ακινήτων άνω του 7% (πρόκειται για αναβάθμιση των εκτιμήσεων του οίκου, οι οποίες μιλούσαν για αύξηση μικρότερη του 6% πριν από λίγους μήνες).
Για το 2022, η Oxford Economics επίσης αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για την αγορά, αναμένοντας αύξηση των τιμών πάνω από 6%, έναντι κάτω του 3% που περίμενε προηγουμένως.
Μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς τα επιτόκια θα αυξάνονται και η προσφορά ακινήτων θα ενισχύεται. Μάλιστα, η Oxford Economics προειδοποιεί ότι το ράλι ενέχει κινδύνους, καθώς οι τιμές των κατοικιών φαίνονται «τραβηγμένες», με την Ολλανδία και τη Γερμανία να θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες αγορές.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Η ελληνική αγορά, όπως συνέβη και στην Ισπανία αλλά και στην Πορτογαλία, εμφάνισε επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση μέσα στην πανδημία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Oxford Economics, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα «τρέχουν» με ρυθμούς περίπου 4% το τέταρτο τρίμηνο του έτους.