Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Πανδημία: Τι περιμέναμε, τι ήρθε, τι έπεται

Μεταξύ των πιο καθοριστικών γεγονότων των τελευταίων δεκαετιών συγκαταλέγεται η πανδημία της Covid-19, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, το οποίο με αφορμή την 75η επέτειο λειτουργίας του, ανατρέχει στα ιστορικά γεγονότα που άφησαν έντονο αποτύπωμα στην παγκόσμια κοινότητα και τη διεθνή οικονομία.

Πολλοί είτε από τους επιστημονικούς κόλπους είτε από άλλους κλάδους δεν εξεπλάγησαν από την επέλαση της πανδημίας, καθώς επρόκειτο να συμβεί αργά ή γρήγορα τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Ωστόσο, πολλοί «έπεσαν έξω» στις προβλέψεις για τη διάρκειά της, την επίδραση που θα ασκούσε στην καθημερινή ζωή, ενδεχομένως και το διχασμό που θα προκαλούσε στην κοινωνία.

Το Economist Intelligence Unit συγκεκριμένα είχε προβλέψει ορθώς ότι θα διαρκέσει περισσότερες από τις μερικές εβδομάδες ή μήνες, όπως πολλοί ήλπιζαν. Πλέον είναι βέβαια εμφανές πως ο ιός θα παραμείνει μέρος της ζωής μας για πολύ καιρό ακόμη. Είχε επίσης προβλέψει ότι οι πλούσιες χώρες θα εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων, όπως και έγινε.

Και τώρα, το Economist Intelligence Unit φέρνει στο τραπέζι μία νέα πρόβλεψη, για την οποία προειδοποιούν όλο και περισσότεροι τους τελευταίους μήνες: τα μελλοντικά προβλήματα που θα ανακύψουν από την ανισότητα στην παροχή εμβολίων.

Σύμφωνα με το χάρτη των προβλέψεων, αναμένεται ότι οι χώρες που θα εμβολιάσουν το λιγότερο του 60% του πληθυσμού τους μέχρι το μέσον το 2022, ένα μεγάλο μέρος των οποίων συγκεντρώνεται στην Αφρική, θα καταγράψουν συνολικές απώλειες ύψους 2 τρισ. δολαρίων στο ΑΕΠ του 2022-2025 (ποσό που προσεγγίζει στο ετήσιο ΑΕΠ της Γαλλίας). Οι αναδυόμενες θα επωμιστούν περίπου τα δύο τρίτα αυτών των ζημιών. Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί η φτώχεια και δεν θα υπάρξει βελτίωση στο χάσμα με τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Τουρισμός

Επιπλέον, το Economist Intelligence Unit προβαίνει σε μία ακόμη ανησυχητική πρόβλεψη για το ενδεχόμενο μεταβολής των τουριστικών ροών. Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι ήδη δεν μπορούν ή δυσκολεύονται εξαιρετικά να ταξιδέψουν σε ορισμένες χώρες. Επίσης, οι τουρίστες από χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να διστάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων, που συνήθως βρίσκονται σε φτωχές χώρες.

Το χάσμα αυτό αναμένεται να μεταβάλει για τα επόμενα χρόνια τις κοινωνικές, επιχειρηματικές και πολιτισμικές συναλλαγές παγκοσμίως.

Πολιτική

Η ανισότητα στους εμβολιασμούς ενδέχεται να αποκτήσει πολιτική πτυχή, καθώς ήδη αναπτύσσεται συνεχώς μεγαλύτερη δυσαρέσκεια εκ μέρους των πολιτών προς τις τοπικές κυβερνήσεις, λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης των εμβολίων. Η ανισότητα στα εμβόλια σε συνδυασμό με την ήδη υφιστάμενη κοινωνική ανισότητα ενδέχεται να προκαλέσει έντονη κοινωνική αναστάτωση στις αναδυόμενες οικονομίες τα επόμενα χρόνια.

Γεωπολιτικό όπλο

Από την αρχή του έτους, η Κίνα και η Ρωσία έχουν στείλει εκατομμύρια δόσεις των πολυπόθητων εμβολίων σε αναδυόμενες χώρες ως μέρος μίας «διπλωματίας εμβολίων». Οι τακτικές αυτές αναμένεται πως θα μεταβάλλουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο. Ειδικότερα, η Κίνα και η Ρωσία θα εδραιώσουν την παρουσία τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε βάρος των κρατών της Δύσης.

Ως αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών και της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες θα προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την παγκόσμια πίτα χρησιμοποιώντας το εμβόλιο ως γεωπολιτικό όπλο.

πηγη: moneyeview.gr