Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, και παρά τη μετάλλαξη Όμικρον, οι ξενοδόχοι των ορεινών τουριστικών περιοχών ευελπιστούν να δουν τους επισκέπτες να έρχονται, ποντάροντας κυρίως στις last minute κρατήσεις.
Το κλίμα αβεβαιότητας, ως απόρροια της έξαρσης της πανδημίας, κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τη μέση πληρότητα, η οποία δεν ξεπερνάει το 50% ή το 60%. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένoi προορισμοί, όπως τα Ιωάννινα, η Αρκαδία και η Αράχωβα.
Πρόκειται για τις περιοχές, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση με βάση τις μέχρι στιγμής κρατήσεις, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, δύο είναι τα στοιχεία που καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους τους ξενοδόχους:
- Αφενός το γεγονός ότι φαίνεται να αποφεύγεται το σενάριο ενός lockdown
- Αφετέρου το γεγονός ότι αρκετοί δεν θα προτιμήσουν να περάσουν τις ημέρες των εορτών στο εξωτερικό, λόγω των τοπικών περιοριστικών μέτρων σε αρκετές χώρες.
Από την άλλη πλευρά, όπως προείπαμε, η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα φαίνεται ότι επηρεάζει τις διαθέσεις των ταξιδιωτών, οι οποίοι περιμένουν την τελευταία στιγμή να αποφασίσουν αν τελικά θα κάνουν Χριστούγεννα στην επαρχία ή θα μείνουν στην πόλη.
Οι δημοφιλείς προορισμοί
Η Ήπειρος παραμένει σταθερά ένας από τους πλέον δημοφιλής προορισμός, με τα Ζαγαροχώρια να καταγράφουν πληρότητες έως 80%. Τα ποσοστά σε Μέτσοβο και Τζουμέρκα, παράλληλα, κυμαίνονται μεταξύ 60% και 70%.
«Σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε εκείνες που είναι πιο ανθεκτικές είναι οι οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτό είναι -αν θέλετε- ένα προτέρημα που έχει το Μετσόβο» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου, Στέργιος Κασσάρος.
Η Φλώρινα -ένας από τέσσερις προορισμούς που περιλαμβάνεται στα πρώτα σποτ της χειμερινής καμπάνιας του ΕΟΤ- μαζί με την Καστοριά και το Νυμφαίο, αν και αποτελούν μια σταθερή επιλογή των επισκεπτών, φέτος αντιμετωπίζουν μια αρκετά ρευστή κατάσταση.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούν περίπου τα μισά ξενοδοχεία και άρα δεν γίνεται να υπάρξει σύγκριση με το 2019, όταν και λειτουργούσε το 100% των μονάδων.
Παρόμοια η εικόνα και στη Μαγνησία, όπου οι κρατήσεις αυτή την στιγμή αγγίζουν μετά βίας το 50%, καθώς οι περισσότεροι, όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Βόλου, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, περιμένουν την τελευταία στιγμή.
«Είναι νωρίς ακόμη, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με την προ-πανδημίας εποχή, που ειδικά από το 2014 και μετά, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων όλη η περιοχή, ακόμη και οι παραθαλάσσιες άγγιζαν το 100% σε πληρότητες» σημειώνει.
Απογοητευτική είναι η κατάσταση στο Καρπενήσι, όπου οι κρατήσεις αγγίζουν μόλις το 20% των επιπέδων του 2019, ενώ αντίθετα στην Αρκαδία, παρά το κύμα ακυρώσεων των προηγούμενο εβδομάδων, φαίνεται ότι οι πληρότητες θα φθάσουν το 80%, λαμβάνοντας υπόψη και τις last minute κρατήσεις.
ΠΗΓΗ: moneyreview.gr