Δο νέες παρατάσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για να βοηθήσει αφενός τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση και έχουν οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, και αφετέρου όσους είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα δεν έχουν εκκαθαρισθεί από τις εφορίες. Και για τις δύο περιπτώσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι η παράταση ενός μήνα είναι επαρκής, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο για μετάθεση των προθεσμιών που εκπνέουν σε λίγες ημέρες κατά δύο μήνες.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα παρατείνει τις προθεσμίες για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις, καθώς και για όσους –με στόχο να μεταβιβάσουν ακίνητα με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες– κατέθεσαν στις εφορίες ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως τις 31.12.2021 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Ειδικότερα:
• Mεταβιβάσεις ακινήτων. Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες τότε ο αριθμός ξεπερνάει τις 30.000.
Ο λόγος που εκτοξεύθηκαν οι μεταβιβάσεις οφείλεται στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών και στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει περιθώριο ενός ή δύο μηνών στους πολίτες για να ολοκληρώσουν οριστικά συμβόλαια ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΕΣΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι το σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις συναλλαγές. Χιλιάδες δηλώσεις στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες είναι ανεκτέλεστες. Χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους. Ομοίως, τεράστιο πλήθος πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
πηγή kathimerini