Σε πρώιμες συζητήσεις για προμήθεια ενέργειας, η οποία θα παράγεται σε πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας, βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς και οι δύο χώρες εξετάζουν σενάρια για μείωση της ενεργειακής τους εξάρτησης από τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξετάζει την σύναψη συμφωνίας για προμήθεια ενέργειας από νέο πυρηνικό αντιδραστήρα, τον οποίο ενδέχεται να ανεγείρει η Βουλγαρία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «πολύ πρώιμο στάδιο», ενώ δεν υπάρχει καμία τελική απόφαση όσον αφορά την ποσότητα της ενέργειας που σκοπεύει να αγοράσει η ελληνική πλευρά. Επίσης, δεν υπάρχει καμία δεσμευτική προσφορά ως προς την τιμή ή το χρονικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής, Assen Vassilev, συζήτησε με ελληνική επιτροπή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με πιθανά ενεργειακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. «Το γεγονός ότι υπάρχει ένας αγοραστής αυτού του είδους ενέργειας, αποτρέπει τον επιχειρηματικό κίνδυνο και μπορούμε να ξεκινήσουμε ταχύτατα την κατασκευή», δήλωσε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό μέσο μαζικής ενημέρωσης.
Όπως σημειώνει και σχετικό ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Κυριακής, με φόντο το νέο γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο στον απόηχο της ρωσικής εισβολής, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια ενεργειακής θωράκισης για τη χώρα.
Η Σόφια εμφανίζεται να σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής ενέργειας με την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου, που εκτιμάται πως μπορεί να είναι έτοιμο το 2026 και θα μπορούσε να καλύπτει μέρος των ελληνικών αναγκών –από τις υφιστάμενες υποδομές αυτό είναι δυνατόν να συμβεί από του χρόνου– ενώ κυβερνητικός στόχος παραμένει η Ελλάδα να καταστεί καθαρός εξαγωγέας ενέργειας από το 2030.
Πηγή: moneyreview.gr