Κτηνοτρόφοι που μέχρι πρόσφατα έπρεπε να πληρώνουν για τον καθαρισμό των στάβλων τους βλέπουν ξαφνικά την κόπρο του Αυγεία να γίνεται χρυσάφι.
Λόγω της παγκόσμιας έλλειψης λιπασμάτων που επιδεινώνεται από την ουκρανική κρίση, η ζήτηση για κοπριά υπερβαίνει πλέον την παραγωγή στις ΗΠΑ.
«Μακάρι να είχα περισσότερη να πουλήσω» λέει στο Reuters ο Άμπι Σάντκουιστ, ιδρυτής της εταιρείας οργανικών λιπασμάτων Natural Fertilizer Services Inc στην Άιοβα. «Δεν υπάρχει αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση».
«Η κοπριά είναι σίγουρα περιζήτητο προϊόν» προσθέτει ο Άλεν Κάμπσνιντερ, σύμβουλος της εταιρείας Nutrient Αdvisors στη Νεμπράσκα. «Έχουμε λίστες αναμονής».
Τα βιομηχανικά λιπάσματα, τα οποία περιέχουν κυρίως άζωτο, φωσφόρο και κάλιο, είναι ενεργοβόρα στην παραγωγή τους. Οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν πέρυσι λόγω μειωμένης παραγωγής, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του λιθάνθρακα ανάγκασαν ορισμένα εργοστάσια να κλείσουν ή να υπολειτουργούν. Ο άσχημος καιρός και η πανδημία επηρέασαν επίσης της εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων αναμένεται να περιορίσουν τη σπορά καλαμποκιού και σιταριού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δεδομένα της κυβέρνησης. Τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προκαλεί άνοδο τιμών παγκοσμίως.
Οι κυρώσεις της Δύσης περιόρισαν επίσης τις εξαγωγές λιπασμάτων από Ρωσία και Λευκορωσία, κάτι που αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τις καλλιέργειες. Οι δύο χώρες αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 40% των παγκόσμιων εξαγωγών καλίου, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Οι τιμές των βιομηχανικών λιπασμάτων έφτασαν σε ιστορικό ρεκόρ τον Μάρτιο, με τις τιμές του αζώτου να έχουν τετραπλασιαστεί από το 2020 και τις τιμές του καλίου και του φωσφόρου να έχουν αυξηθεί κατά τρεις φορές.
Ακόμα και σε αμερικανικές πολιτείες με μεγάλα κοπάδια εκτρεφόμενων ζώων, η κοπριά δεν επαρκεί για να υποκαταστήσει πλήρως τα βιομηχανικά λιπάσματα.
Στην Άιοβα, μεγαλύτερο παραγωγό αραβόσιτου και χοιρινού κρέας, οι 53 δισεκατομμύρια τόνοι κοπριάς που παράγονται κάθε χρόνο επαρκούν μόνο για το 25% των καλλιεργειών αραβόσιτου.
Σε λίγους μήνες η κοπριά θα μπορούσε να ακριβύνει περισσότερο, καθώς οι αυξήσει στις ζωοτροφές περιορίζουν την εκτροφή ζώων.
Ο αριθμός των εκτρεφόμενων χοίρων στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, ενώ η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει στη θανάτωση 22 εκατομμυρίων πουλερικών.
Το μόνο θετικό είναι ότι τα νεκρά πτηνά μπορούν να κομποστοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα, σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Γεωργίας της Άιοβα.
www.in.gr