Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Δόθηκε το «πράσινο φως» για την ψηφιοποίηση της Δημοτικής Πινακοθήκης – Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 340.000 ευρώ

Νέα απόφαση ένταξης, για μια ακόμη διεκδίκησή του, εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας. Πρόκειται για την Πράξη «ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» η οποία εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας».

Η πράξη, με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 346.337,40€ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, εμφανώς ικανοποιημένος, τόνισε πως είναι σημαντικό η προσπάθεια, ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής να αποδίδουν καρπούς, υπογραμμίζοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις συνολικά του Δήμου Καλαμάτας τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» στεγάζεται από το 2002 σε ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Είναι χώρος μαρτυρίας και μνήμης της γενναιοδωρίας των Εικαστικών δημιουργών. Φιλοξενεί τα έργα που δωρίστηκαν από τους δημιουργούς τους μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 για την ανοικοδόμηση της Πόλης, έργα που η Πόλη προτίμησε να φυλάξει για να αποτελέσουν τον πυρήνα της “συλλογής” της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Ο πυρήνας των έργων της χαρακτηρίζεται από πολυμορφία εικαστικών τάσεων και ρευμάτων. Τα εν λόγω έργα έχουν εμπλουτιστεί και από μεταγενέστερες δωρεές αρκετών καλλιτεχνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται από την ίδια την πινακοθήκη ή σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εικαστικούς φορείς και οι οποίες καλύπτουν όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, κλασικές αλλά και πρωτοποριακές.

H Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας διεκδικεί μια ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική δραστηριότητα της Χώρας.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης πράξης θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα:

1. Φωτογράφιση, τεκμηρίωση και επεξεργασία 364 έργα τέχνης και 122 χάρτες

2. Πληροφοριακό Σύστημα Τεκμηρίωσης

3. Ανάπτυξη διαδικτυακού κόμβου

4. Δημιουργία 3D εικονικής έκθεσης

5. Εικονική περιήγηση

6. Ψηφιακό Ξεναγό

7. Επαυξημένη Πραγματικότητα

8. Ντοκιμαντέρ για την ιστορία της έκθεσης