Με δεδομένο ότι οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί, η αγορά γάλακτος βρίσκεται σε άσχημη θέση και τους κτηνοτρόφους της χώρας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος.
Στοιχεία για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος:
Α’ εξάμηνο 2021 -> Α’ εξάμηνο 2022 (σε τόνους)
Αγελαδινό 346.504 331.730 (-4,26%)
Πρόβειο 527.784 517.840 (-1,88%)
Κατσικίσιο 120.380 113.606 (-5,62%%)
Οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά για τον καταναλωτή
Από τις αρχές του 2022
Φρέσκο γάλα: + 10,55%
Γιαούρτι: + 7%
Τυριά: + 15%
Αυξήθηκαν και οι τιμές του γάλακτος στα γαλακτοπωλεία
Γάλα αγελαδινό (1 λίτρο) 1,70€ 1,90€ (+11,7%)
Γάλα κατσικίσιο (1 λίτρο) 2,70€ 2,90€ (+7,4%)
Γιαούρτι με πρόβειο γάλα (300 γρ.) 1,40€ 1,60€ (+14,2%)
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Ρόκκος, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή του Λαγκαδά, επισήμανε πως η χώρα ανέκαθεν σημείωνε ελλείψεις στην παραγωγή γάλακτος, οπότε δεν αποτελεί το κατ’ εξοχήν πρόβλημα.
«Το πρόβλημα είναι ότι στο διεθνές χρηματιστήριο και στις γαλακτοπαραγωγικές χώρες από τις οποίες εισάγουμε γύρω στο 60-65% των καθημερινών μας αναγκών σε καταναλώσεις, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα που βλέπουμε και στη μικροκλίμακα της χώρας μας. Εισάγουμε ακριβότερο γάλα από αυτό που παράγουμε» είπε ο κ. Ρόκκος.
Kατόπιν, ανέφερε πως εδώ και χρόνια έχει κατατεθεί εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της γαλακτοπαραγωγής της χώρας στο υπουργείο και μάλιστα ο ίδιος εκτιμά πως η χώρα μας θα μπορούσε να έχει καταρτίσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα αποδέσμευε ένα μέρος της εξάρτησής της.
«Όπως βλέπουμε την ενέργεια ως μία εθνική υπόθεση, έτσι πρέπει να δούμε και τη διατροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόκκος.
πηγή: www.newmoney.gr