Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Διαβατήρια: Κάθε 10 χρόνια πλέον η ανανέωση, τι αλλάζει -Η διαδικασία έκδοσης

Διπλασιάζεται πλέον ο χρόνος της χρονικής ισχύος των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών, από 5 σε 10 χρόνια.

Από την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό και με την οποία τροποποιήθηκε η χρονική ισχύς των διαβατηρίων, που εκδίδονται από εδώ και στο εξής, των ενηλίκων καθώς και των ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη.

Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης, όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκτός των άλλων έχει και μία άλλη πολύ σημαντική παράμετρο: Μειώνεται κατά τουλάχιστον 56.544.000 ευρώ, προς όφελος του Δημοσίου, το κόστος για την κατασκευή των νέων εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης, κλ.π.), γι’ αυτό ματαιώνεται ο διαγωνισμός για την σύμβαση και θα προκηρυχθεί νέος, με τα καινούργια δεδομένα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο, λόγω του διπλασιασμού χρονικής ισχύος των διαβατηρίων, με ομόφωνη-σύμφωνη εισήγηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του αρμοδίου τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ) προς το οποίο υπεβλήθη σχετικό ερώτημα, καταγράφεται ουσιώδης αλλαγή τόσο των οικονομικών, όσο και των τεχνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης της προμήθειας «Νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας» (ΟΠΣΕΑ).

Η οικονομική μείωση υπολογίζεται στο παραπάνω ποσό και για τον λόγο αυτό η υπηρεσία διαβατηρίων εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό τη ματαίωση της προόδου της διαδικασίας σύναψης της παραπάνω σύμβασης, στο σύνολό της. Η απόφαση για τη ματαίωση του διαγωνισμού, όπως τονίζεται, είναι πλήρως αιτιολογημένη και το Δημόσιο δεν έχει υποχρέωση καταβολής αμοιβής ή αποζημίωσης στους συμμετέχοντες, όπως ρητά προβλέπεται σε σχετικό όρο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, γεγονός για το οποίο ομοφώνως γνωμοδότησε καταφατικά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Από το υπουργείο υπογραμμίζεται ότι με τη διάταξη για τον διπλασιασμό χρονικής ισχύος των διαβατηρίων εναρμονίζεται πλέον η χώρα με τα διεθνή πρότυπα διάρκειας ισχύος των διαβατηρίων, αλλά και την απόκτηση υψηλών προδιαγραφών εγγράφων ασφαλείας που εκδίδει στο εξής, πλήρως συμβατών με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς.

«Πρόκειται για μια ρύθμιση που, μεταξύ άλλων, και χωρίς να μεταβάλλονται τα απαιτούμενα πάγια τέλη χαρτοσήμου για τους πολίτες, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου για τη μείωση γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση επιπλέον ένστολου προσωπικού από διεκπεραιωτικές υποθέσεις, προκειμένου να διατεθεί σε υπηρεσίες ασφαλείας των πολιτών, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την περιστολή, εν γένει, των άσκοπων δαπανών και εργατοωρών», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου
Ο ενδιαφερόμενος, που επιθυμεί να εφοδιαστεί με διαβατήριο, προσέρχεται αυτοπρόσωπα στο Γραφείο Διαβατηρίων του τόπου κατοικίας του και καταθέτει αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, η οποία εκτυπώνεται μετά την καταχώρηση των στοιχείων του, σε ηλεκτρονική φόρμα από την υπηρεσία παραλαβής. Εν συνεχεία, αφού προηγουμένως ελέγξει λεπτομερώς την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, την υπογράφει επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενο της. Παράλληλα υποβάλλει τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Εφ’ όσον στο πρόσωπό του συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν αδύνατη ή δυσχεραίνουν ουσιωδώς την μετακίνησή του και αποδεικνύονται με ιατρικό πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου, για την παραλαβήτων δικαιολογητικών μεταβαίνει στον ενδιαφερόμενο υπάλληλος της υπηρεσίας.

Ανάλογα, εάν πρόκειται για αρχική έκδοση, ανανέωση, αντικατάσταση, ή απώλεια – κλοπή, κατατίθεται το αντίστοιχα εκτυπωθέν έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης.

Συγκεκριμένα, εφ’ όσον πρόκειται για άτομο που εκδίδει πρώτη φορά διαβατήριο από την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3103/2003, καταθέτει έντυπο αίτησης με κωδικό Ε1β. Έστω υπόψη ότι, και εάν ακόμη κατέχει παλαιό διαβατήριο, εκδοθέν από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση – Επαρχείο – Προξενείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 417/93, το αίτημά του για έκδοση διαβατηρίου αντιμετωπίζεται ως νέο και ως εκ τούτου υποβάλλεται έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης Ε1β.
Εάν έχει εκδοθεί στο παρελθόν διαβατήριο από την ΕΛ.ΑΣ. με τις διατάξεις του Ν. 3103/2003, το οποίο όμως έχει λήξει ή πρόκειται να παύσει η ισχύς του εντός δώδεκα (12) μηνών από της υποβολής του αιτήματος, κατατίθεται έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης Ε2β.
Εάν πρόκειται για αντικατάσταση ήδη υπάρχοντος διαβατηρίου, που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, κατατίθεται έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης Ε3β.
Τέλος εάν έχει προηγηθεί κλοπή, απώλεια, ολική καταστροφή ή υπεξαίρεση διαβατηρίου, που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και ζητείται η έκδοση νέου, κατατίθεται το έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό Ε4β.
Στην περίπτωση κλοπής – απώλειας, ολικής καταστροφής ή υπεξαίρεσης διαβατηρίου τα στοιχεία της αίτησης που αφορούν στον αριθμό του παλαιού διαβατηρίου και στην ημερομηνία λήξης του, συμπληρώνονται από τα Γραφεία Διαβατηρίων – Σημεία Παραλαβής Δικαιολογητικών.

Τα δικαιολογητικά για έκδοση διαβατηρίου
Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου που εκτυπώνεται στα Γραφεία Υποδοχής Αιτημάτων και στην οποία είναι ενσωματωμένη υπεύθυνη δήλωση όπου ο ενδιαφερόμενος αναφέρει:
– Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή κατάθεση ή ψευδή δήλωση [άρθρα 216, 217, 220, 222 και 224 Ποινικού Κώδικα και παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75)] εφόσον η τέλεση αυτών σχετίζεται με την έκδοση, τη χρήση, την απώλεια ή την κλοπή του διαβατηρίου ή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
– Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αρπαγή, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων (άρθρα 322, 323Α, 324 του Ποινικού Κώδικα) ή για τις πράξεις των παρ. 5, 6 και 7 του άρθρου 29 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), όπως ισχύουν.
– Αν εκκρεμεί σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
– Αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ή λιποτάκτης.
– Αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος εξωτερικού.
– Αν εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή ή είναι υπόδικος και του έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση.
– Αν εκκρεμεί σε βάρος του τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση που δεν έχει εκτελεστεί ή ένταλμα σύλληψης.
– Αν διαμένει μόνιμα στην αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας και εάν έχει εκδοθεί στο όνομά του διαβατήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν. 3103/2003 από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του.

Φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στην ίδια σελίδα.
Σε περίπτωση που ο αιτών είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν έχει Ελληνικό Δελτίο Ταυτότητας, υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης (τελευταίου εξαμήνου).

Μια πρόσφατη (τελευταίου μήνα) έγχρωμη φωτογραφία 4×6 εκ. συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών.
Σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης, όταν δεν πληρούνται επακριβώς οι τεθείσες τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφιών (π.χ. μη εστιασμός, κλειστοί οφθαλμοί, παραμόρφωση χαρακτηριστικών προσώπου κλπ) συνυποβάλλεται, είτε απλή βεβαίωση εγγραφής στα Μητρώα Τυφλών οικείας Υπηρεσίας, η οποία πιστοποιεί την εν λόγω κατάσταση, είτε ιατρική βεβαίωση – γνωμάτευση.

Παράβολα είσπραξης εσόδων.
Για διαβατήριο πενταετούς διάρκειας, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 84,40 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
Παράβολο χαρτοσήμου: 22 ευρώ + 20% ΟΓΑ = αξίας 26,40 ευρώ,
Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
Αποκλειστικά και μόνο για διαβατήρια που χορηγούνται κατ’εξαίρεση, σύμφωνα με την παρ.3 του Άρθρου 1 του Π.Δ 25/2022 και την παρ.3 του Άρθρου 4 του Π.Δ 25/2022, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 13 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 68,80 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
Παράβολο χαρτοσήμου: 9 ευρώ + 20% ΟΓΑ = αξίας 10,80 ευρώ,
Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις που η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι προσωρινά αδύνατη, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 8 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 63,40 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
Παράβολο χαρτοσήμου: 4,5 ευρώ + 20% ΟΓΑ = αξίας 5,40 ευρώ,
Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις διαβατηρίων που χορηγούνται σύμφωνα με την περ. β’ της παραγράφου 4 του Άρθρου 1 του Π.Δ.25/2022, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 3 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 63,40 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
Παράβολο χαρτοσήμου: 4,5 ευρώ + 20% ΟΓΑ = αξίας 5,40 ευρώ,
Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
Από την 16-01-2015 καθιερώνεται – εφαρμόζεται η νέα διαδικασία είσπραξης του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο), το οποίο αντικαθιστά την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 29 του Ν.3943/2011 (Α 66).
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την διαδικασία χορήγησης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου πατήστε εδώ.

Έντυπα παράβολα ή διπλότυπα είσπραξης γίνονται αποδεκτά μέχρι την πλήρη κατάργησή τους από τις Δ.Ο.Υ..

Σύμφωνα με το Άρθρο 87 «Ρυθμίσεις για την έκδοση διαβατηρίου» του Νόμου 4962/2022 (ΦΕΚ 148/Α’/28.07.2022), η διάρκεια ισχύος των ελληνικών διαβατηρίων που εκδίδονται μετά την 01.09.2022 σε ενήλικες και σε ανήλικους άνω των 14 ετών, τροποποιείται από τα πέντε (5) στα δέκα (10) έτη, χωρίς να μεταβάλλονται τα απαιτούμενα πάγια τέλη χαρτοσήμου.

Πηγή: www.iefimerida.gr