Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Πλέον μπορείτε να «ταξιδέψετε» στο 415 π.Χ. και να συνομιλήσετε με αρχαίους Έλληνες

Ποιο είναι το πιο μακρινό ταξίδι που μπορείτε να φανταστείτε; Στην Αμερική ή μήπως στην Αυστραλία; Μην βιαστείτε να μαντέψετε γιατί σίγουρα θα κάνετε λάθος. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πιο περίπλοκη από αυτό που μπορεί να φαντάζεστε.

Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγα ότι για το πιο μακρινό ταξίδι που μπορείτε να κάνετε δεν θα χρειαστεί καν να πάτε στο αεροδρόμιο; Κι όμως δεν έχω τρελαθεί.

Κι αν τώρα σας έλεγα ότι το πιο μακρινό ταξίδι που μπορείτε να κάνετε είναι… στην Αθήνα του 415 προ Χριστού(!) και η αφετηρία σας θα ήταν στην οδό Πειραιώς. Τώρα τι θα σκεφτόσασταν;

Ακούγονται κάπως αλλόκοτα όλα αυτά; Κι όμως είναι όλα πέρα για πέρα αληθινά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οδηγείς στην Πειραιώς, παρκάρεις στο πάρκινγκ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και… λίγα λεπτά μετά βρίσκεσαι 2,5 χιλιάδες(!) χρόνια πίσω.

Τι είναι eXtended Reality

Με τον όρο eXtended Reality, γνωστός στα ελληνικά και ως «εκτεταμένη πραγματικότητα» αναφερόμαστε σε όλα τα πραγματικά, εικονικά και συνδυασμένα περιβάλλοντα και τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-μηχανής που παράγονται από την τεχνολογία των υπολογιστών και τις φορητές συσκευές.

Ουσιαστικά με πιο απλά λόγια, είναι σαν την εικονική πραγματικότητα, ωστόσο αυτή τη φορά ο άνθρωπος μπορεί να αλληλοεπιδρά με τους άλλους ανθρώπους ή/και μηχανές που βρίσκονται μαζί του, ενώ μπορεί και να κινείται ελεύθερος σε έναν χώρο της εικονικής πραγματικότητας, ο οποίος έχει εξ ολοκλήρου δημιουργηθεί σε υπολογιστή.

Η χρήση της εκτεταμένης πραγματικότητας (eXtended Reality) που έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο αναμένεται τα επόμενα χρόνια να φέρει την επανάσταση σε διάφορους κλάδους. Από τη βιομηχανία και την πυρόσβεση, μέχρι τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

«Ταξίδι» στο 415 πΧ.

Το in βρέθηκε σε μια από τις πρώτες εφαρμογές της εκτεταμένης πραγματικότητας στην Ελλάδα (και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη) και σας μεταφέρει την εμπειρία του. Πρόκειται για το πρόγραμμα BRIDGES.

Η διαδικασία (για τον επισκέπτη) είναι απλούστατη. Φτάσαμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και αφού ενημερωθήκαμε από τους υπεύθυνους του προγράμματος και είδαμε ένα γρήγορο βίντεο με οδηγίες, ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε στην πράξη.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.in.gr πατώντας εδώ