Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Στόχος το Γεωργιάδη το “matching δεξιοτήτων” στην αγορά εργασίας

«Η επιτυχία του να κάνουμε το matching, αυτό το ταίριασμα μεταξύ των δεξιοτήτων, που σήμερα χρειάζεται η αγορά εργασίας, και των δεξιοτήτων που προσφέρουν οι προς εργασία συμπολίτες μας, θα κρίνει την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στα εγκαίνια της εκδήλωσης της ΔΥΠΑ με θέμα «Ημέρα Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στα εξής:

Για το ζήτημα της εξεύρεσης εργασίας

«Συνήθως οι Υπουργοί Εργασίας έχουν κυρίως στραμμένη την προσοχή τους στον ΕΦΚΑ που είναι το μεγάλο κομμάτι που αφορά φυσικά τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η δική μου θητεία όμως θα ήθελα να συνδεθεί περισσότερο με τη ΔΥΠΑ. Διότι το ζήτημα της εξεύρεσης εργασίας των ανθρώπων που βρίσκονται στην ανεργία είναι και ζήτημα κοινωνικής συνοχής, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, είναι ζήτημα υπερηφάνειας. Όμως πέραν του μεγάλου ζητήματος της κοινωνικής συνοχής που θα φέρει η επίλυση του ζητήματος της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα, η επιτυχία του να κάνουμε αυτό το matching, αυτό το ταίριασμα μεταξύ των δεξιοτήτων, που σήμερα χρειάζεται η αγορά εργασίας, και των δεξιοτήτων που προσφέρουν οι προς εργασία συμπολίτες μας, θα κρίνει την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια».

«Δεν έχει νόημα να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, εάν οι επενδύσεις που έρχονται μετά από λίγο πρέπει να φύγουνε γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό ή αν το βρουν δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο. Άρα λοιπόν εμείς εδώ δίνουμε τη μεγάλη μάχη όχι μόνο για το παρόν, αλλά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Υπό την έννοια αυτή οι «Ημέρες Καριέρας» είναι μία συγκλονιστικά ωραία πρωτοβουλία». 

Για τις σχολές της ΔΥΠΑ

«Δε θα μπορέσουμε να βρούμε στον κόσμο δουλειά αν ο κόσμος δεν έχει κατάλληλα εκπαιδευτεί και δεν τον έχουμε προσανατολίσει προς τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στην Ελλάδα παράγουμε πολλούς δικηγόρους, αλλά έχουμε λίγους στα τεχνικά επαγγέλματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που το έχουμε κάνει όλοι στις οικογένειές μας, νομίζοντας ότι οι φοιτούντες στις τεχνικές σχολές κατά κάποιο τρόπο υπολείπονται των άλλων. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να αντιστρέψουμε αυτή τη στρέβλωση που υπάρχει στην Ελλάδα».

Για τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ

«Υπάρχουν προγράμματα της ΔΥΠΑ που δεν προορίζονται μόνο για τους νέους ανθρώπους, που είναι προφανώς η κύρια μας στόχευση, αλλά αναφέρονται σε ανθρώπους πάσης ηλικίας που ενδιαφέρονται να αλλάξουν τη ζωή τους. Όχι μόνο να βρουν δουλειά, αλλά για να βρουν μια καλύτερη δουλειά και καλύτερη αμειβόμενη δουλειά. Και αυτός είναι ένας πολύ θεμιτός στόχος τον οποίον ενθαρρύνουμε ιδιαιτέρως και θέλουμε να επιτύχουμε. Η ΔΥΠΑ έχει πολλά προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Περίπου 45.000 θέσεις εργασίας είναι αυτή τη στιγμή επιδοτούμενες στη βόρεια Ελλάδα».

Για τον στόχο της μείωσης της ανεργίας

«Έχουμε μια επίμονη ανεργία πέριξ του 11%, αλλά είναι πολύ κρίσιμος εθνικός στόχος να πάμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, κάτω από το 10. Όχι μόνο επί της ουσίας, ότι δηλαδή ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα βρουν δουλειά, άρα ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και καλύτερη κοινωνική πρόοδο, αλλά γιατί το όριο του 10% της ανεργίας θα μας δώσει την ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων που σήμερα δεν μπορούμε να αγγίξουμε, καθόσον η συμφωνία με τους δανειστές μας είναι ότι δεν θα τα προχωρήσουμε εάν η ανεργία δεν πέσει κάτω από το 10%.

«Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα σε ανεργία στην Ευρώπη, όπως ήταν παραδοσιακά όλη την προηγούμενη δεκαετία. 400.000 και πλέον νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 4 χρόνια και περισσότερες από 380.000 θέσεις μετατραπήκαν από μερική σε κύρια απασχόληση. Άρα, υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Από σχεδόν 18%, έχουμε φτάσει στο 11%, όμως τώρα είμαστε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Είναι πιο εύκολο να κατεβείς από το 17% στο 13%, παρά από το 11% στο 8%».

Για την μετάκληση εργαζομένων:

«Η μετάκληση εργαζομένων για μένα είναι η τελευταία λύση. Είναι η λύση που θα πρέπει να αναζητήσουμε όταν έχουμε εξαντλήσει όλες τις άλλες λύσεις. Για αυτό η δουλειά που κάνουμε εδώ έχει σημασία. Είναι εύκολο να πεις θα φέρω εργαζόμενους από την Ινδία, τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές ή την Αίγυπτο. Για να το ξεκαθαρίσω, δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους, μια χαρά άνθρωποι είναι και ευπρόσδεκτοι είναι να έρθουν τηρώντας τους νόμους της χώρας. Αλλά δεν πρέπει να βρούμε εργασία στους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα και που έχουν μείνει τόσα χρόνια χωρίς δουλειά; Δεν πρέπει να είναι αυτό η πρώτη μας προτεραιότητα»;

Πηγή: ot.gr