Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Airbnb: Πώς το φορολογικό νομοσχέδιο επηρεάζει τους μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει φέρει αναβρασμό σε πλήθος επαγγελματιών καθώς εισάγεται πλέον τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για το οποίο επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς διαφωνούν.

Παρόλα αυτά το φορολογικό νομοσχέδιο δεν επηρεάζει μόνο τους επαγγελματίες αλλα περίπου και 8.000 φυσικά πρόσωπα (περίπου τον πληθυσμό μιας κωμόπολης) που διαθέτουν ακίνητα τύπου Airbnb.

Εταιρείες

Aυτή η κατηγορία ιδιοκτητών με τρία ή και περισσότερα ακίνητα, καλούνται να ανοίξουν βιβλία επιχείρησης και θα υπάγονται από τις αρχές του 2024 σε φόρο προστιθέμενης αξίας, φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων, τέλη παρεπιδημούντων και τέλη διαμονής. Όσοι μάλιστα επιλέξουν την σύσταση ατομικής επιχείρησης θα περάσουν και την «πόρτα» του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος από το τρίτο έτος λειτουργίας τους.

Οι μικροί των ακινήτων τύπου Airbnb

Άδικο μέτρο η δημιουργία επιχειρήσεων για «μικρούς» ιδιοκτήτες τονίζει στον ot.gr η κυρία Θεοδώρα Δήμα πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού: «Για κάποιον που έχει πολλά ακίνητα και μεγάλους τζίρους εύκολα θα μπορέσει να προχωρήσει σε σύσταση μιας επιχείρησης εάν δεν το έχει κάνει ήδη ,αλλά για παράδειγμα είναι άδικο για κάποιον που έχει τρεις γκαρσονιέρες σε ένα απομακρυσμένο νησί ή κάπου σε ένα ορεινό χωριό. Σε μια τέτοια περίπτωση σκεφτείτε ότι υπάρχει και ένα κοινωνικό όφελος καθώς διατίθενται σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς που έχουν φτάσει σε μικρά χωριά ή και νησιά όπου δεν υπάρχουν καταλύματα.

H κατηγορία ιδιοκτητών με τρία ή και περισσότερα ακίνητα, καλούνται να ανοίξουν βιβλία επιχείρησης και θα υπάγονται από τις αρχές του 2024 σε φόρο προστιθέμενης αξίας

Για αυτήν τη κατηγορία των ιδιοκτητών προφανώς και η σύσταση επιχείρησης είναι αδύνατη. Επίσης», συνεχίζει η κυρία Δήμα, «το τέλος διαμονής όπως και το τέλος παρεπιδημούντων θα είναι ένα μεγάλο βάρος για τα φυσικά πρόσωπα. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να οδηγηθούν ξανά πίσω στη μακροχρόνια μίσθωση, που σημαίνει λιγότερες κλίνες για τους τουρίστες ειδικά σε μέρη (νησιά,περιφέρεια) όπου δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία».

Παρόλα αυτά η κυρία Δήμα θεωρεί προς την θετική κατεύθυνση την δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ για τα Airbnb καθώς με αυτό τον τρόπο καθιερώνεται αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα. «Θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και με αυτό τον τρόπο υπάρχει και επίσημη αναγνώριση της δραστηριότητας μας»

Oι εταιρείες με ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ο Γιώργος Κανελλόπουλος μέλος του ΔΣ του STAMA (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης) αναφέρει στον OT: «Εμάς οι αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης δεν μας επηρεάζει καθώς είμαστε ήδη νομικά πρόσωπα, παρόλα αυτά υπάρχουν διατάξεις που χρειάζονται περαιτέρω αποσαφήνιση. Πλέον θα είμαστε υποχρεωμενοι σε υποβολή ΦΠΑ. Αυτό όμως θα σημαίνει και δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στους πελάτες μας καθώς μέχρι τώρα μπορούσαμε να προσφέρουμε μόνο κλινοσκεπάσματα. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει διευκρίνηση πως θα γίνεται η απόδοση του τέλους παρεπιδημούντων ειδικά σε εταιρείες που έχουν ακίνητα σε διαφορετικούς δήμους». Ο κ. Κανελλόπουλος συνεχίζει ζητώντας αποσαφηνίσεις στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου: «Φανταστείτε πως υπάρχουν εταιρείες που έχουν σε 20 δήμους ακίνητα. Όπως επιπλέον θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εφόσον θα υπάρχει νέος ΚΑΔ αποκλειστικά για τα Airbnb εάν θα μπορούμε να εντασσόμαστε σε προγράμματα EΣΠΑ καθώς μέχρι τώρα αυτό δεν γινόταν ενώ για παράδειγμα γίνεται για τα ξενοδοχεία», καταλήγει

Τα φυσικά πρόσωπα με μισθώσεις τύπου Airbnb

Στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ είναι καταχωρημένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα). Από αυτά, τα 27.367 ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα και άλλα 141.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά, έως δύο ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων). Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.

Πηγή: OT