Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

«Ραντεβού» στα μπλόκα από σήμερα για τους αγρότες – Πού θα στηθούν, τι διεκδικούν

Στο στήσιμο μπλόκων και στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων με τα τρακτέρ τους προχωρούν από σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, οι αγρότες από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Κρήτη, ζητώντας να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους προκειμένου να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή.

Ήδη, αγρότες και κτηνοτρόφοι, με αποφάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών από διάφορες περιοχές της χώρας, το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά μηχανήματα σε χωριά και πλατείες.

Στη Θεσσαλία, όπου παραδοσιακά αποτελεί το κέντρο λήψης αποφάσεων δίνοντας συγχρόνως και τον παλμό των κινητοποιήσεων, τα τρακτέρ θα παραταχθούν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, ενώ ο Πλατύκαμπος, όπου ήδη είναι παραταγμένα τρακτέρ θα ενισχυθεί από τους αγρότες της Λάρισας.

Στον Περιφερειακό Βόλου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Μαγνησίας μαζί με τους αγρότες του Ριζόμυλου, με σκοπό να στήσουν ένα ενιαίο μπλόκο, ενώ στα Τρίκαλα τρακτέρ βρίσκονται στην Εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων στο ύψος του Ζάρκου.

Στη διασταύρωση της Νάουσας αναμένεται να στηθεί μπλόκο την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2024 από τους αγρότες της περιοχής, στο οποίο καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε μια σειρά περιοχές, οι οποίες θα «ξεδιπλώνονται» μέρα με τη μέρα.

 «Βγαίνουμε στους δρόμους»

«Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα «υποκινούμενοι» μόνο από την οξύτητα των προβλημάτων μας και από τη θέλησή μας να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας», επισημαίνουν οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, τονίζοντας ότι «με τον ανυποχώρητο αγώνα μας μπορούμε να έχουμε λύσεις στα προβλήματα και τα αιτήματά μας να ικανοποιηθούν. Ο,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας. Αγωνιζόμαστε να μείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Αυγενάκης: Μόνο μέσα από διάλογο προκύπτουν λύσεις

Πάντως από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις  αγροτικές κινητοποιήσεις τόνισε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών στη χώρα, δηλώνοντας ότι «έχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφτάνουν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως η άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Την Τρίτη 23-1-2024 έγινε μαζική γενική συνέλευση του συλλόγου με την συμμετοχή δεκάδων αγροτών με θέμα «το συντονισμό και την κλιμάκωση της δράσης μας». Η συμμετοχή έδειξε την αποφασιστικότητα των αγροτών να αγωνιστούν για τα μεγάλα προβλήματα και την επιβίωση τους. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε:

  • Συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στην Μεσσήνη με σκοπό το στήσιμο μπλόκου.
  • Περιοδείες και συσκέψεις για την ενημέρωση των συναδέλφων μας.
  • Συντονισμός και με τους άλλους συλλόγους του νομού για κοινή δράση

Θα διεκδικήσουμε την επιβίωση μας στον δρόμο! Καμία ανοχή! Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πλαισιώσουν τους συλλόγους τους να κατεβάσουν τρακτέρ σε όλα τα κεφαλοχώρια του νομού. Καλούμε εργατικά σωματεία εμπορικούς συλλόγους, συλλόγους εστίασης και άλλους φορείς να σταθούν στο πλευρό μας όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε. Διεκδικούμε την επιβίωση μας ώστε να υπάρχουμε αύριο στα χωράφια μας  με τα δίκαια αιτήματα μας, συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν δεκτά.

Διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, στα εσπεριδοειδή, στην αμπελοκαλλιέργεια και σε άλλες καλλιέργειες που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).
  • Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς στους καλλιεργητές σταφίδας, επιτραπέζιων σταφυλιών, αμπελοκαλλιέργειας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, άλλες ασθένειες και καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, καύσωνα κλπ).
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις “πύλες της κολάσεως” του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
  • Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλίουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.
  • Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!»

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

Αιτήματα για την επιβίωσή τους αλλά και να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

πηγη in.gr