Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στο γάλα και στα παράγωγά του

Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις βασικών προϊόντων για το τραπέζι, την στιγμή που οι καταναλωτές «αιμορραγούν» οικονομικά προσπαθώντας να κάνουν οικονομία κόβοντας ακόμη και απαραίτητα αγαθά από τα νοικοκυριά τους.

Ανατιμήσεις σε γάλα & τα παράγωγά του

  • Ανάμεσα στα προϊόντα των οποίων η τιμή έχει εκτιναχθεί, είναι το γάλα αλλά και τα προϊόντα αυτού, όπως τα τυριά.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αυξήσεις των γαλακτοκομικών μέσα σε δύο χρόνια:
  • Φέτα βαρελίσια συσκευασμένη: 8,50 € (Ιανουάριος ’22), 12 € (Ιανουάριος ’23), 12,70 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +49,4%. Σε σουπερμάρκετ έως 17,33 €/ κιλό.
  • Ανθότυρο: 5,50 € (Ιανουάριος ’22), 7,80 € (Ιανουάριος ’23), 7,80 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +41,8%.
  • Μυζήθρα: 8,50 € (Ιανουάριος ’22), 11,50 € (Ιανουάριος ’23), 12,30 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +44,7%.
  • Γραβιέρα: 12 € (Ιανουάριος ’22), 16,50 € (Ιανουάριος ’23), 17,60 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +46,6%
  • Κεφ/γραβιέρα: 11 € (Ιανουάριος ’22), 15,50 € (Ιανουάριος ’23), 15,80 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +43,6%
  • Γιαούρτι σε πήλινο: 3,80 € (Ιανουάριος ’22), 5 € (Ιανουάριος ’23), 5 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +31,6%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιμή που φεύγει το γάλα από τον παραγωγό:

– Πρόβειο: 1,58 – 1,65 € (έως Οκτώβριο ’23), 1,40 – 1,52 € (Ιανουάριος ’24)

– Κατσικίσιο: 1 – 1,10 € (έως Οκτώβριο ’23), 0,90 – 0,94 € (Ιανουάριος ’24).

«Η κτηνοτροφία περνάει πολύ δύσκολα»

«Όταν εμείς έχουμε κόστος για την παραγωγή ενός κιλού πρόβειου γάλακτος, 1,64 € μ.ό. και γίδινο 1,15 € και πωλούσαμε το γάλα μας μέχρι τον Οκτώβρη με 1,60 € το πρόβειο, έρχονται οι μεταποιητές, αυθαίρετα, από τα τιμολόγια του Νοέμβρη που αγοράζουν το γάλα και ρίχνουν την τιμή κάτω από το 1,50 € στο πρόβειο. Μας καταστρέφουν, και ενώ στο ράφι οι τιμές δεν πέφτουν», λέει, μιλώντας στο MEGA, o Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων.

«Οι επιδοτήσεις που περνάμε μειώθηκαν από 30 – 50%, ανεβαίνει το κόστος, μεγάλη θνησιμότητα στα αρνιά, πάνω από 30%, και φτάνουμε σε ένα σημείο να μην μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας γιατί όχι μόνο δεν κερδίζουμε, αλλά χάνουμε».

Όπως λέει ο ίδιος, από το 2021 το κόστος της παραγωγής «πέταξε πάνω από το 100%, οι ζωοτροφές και η ενέργεια. Τα προηγούμενα 2 χρόνια αποχωρήσαν από το επάγγελμα 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι. Συνολικά η κτηνοτροφία περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο, γι’ αυτό έχουμε βγει στους δρόμους μαζί με τους αγρότες».

Πηγή: ot.gr