Κυριακή
3
Νοέμβριος
TOP

Δημόσιο -μπόνους παραγωγικότητας: Πότε θα ξεκινήσει η οριζόντια εφαρμογή

Αύξηση μέχρι και έναν μισθό θα έχουν από το 2025 περίπου 400.000 υπάλληλοι που θα κριθούν με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένους στόχους που θα τεθούν από το υπουργείο ή την υπηρεσία τους και θα πιστοποιηθούν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Όπως υπολογίζεται, από το 2025 το μπόνους παραγωγικότητας θα επεκταθεί πολύ περισσότερο καλύπτοντας όλες τις ειδικές θέσεις του δημόσιου τομέα. Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο αν και αυτό θα είναι από τα θέματα συζήτησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η επέκταση του μέτρου έχει δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα είναι νόμιμο με βάση τον σχεδιασμό.

Σε πρώτη φάση καθορίζονται οι προς ανταμοιβή στόχοι φορέων του Δημοσίου, κατόπιν επεξεργασίας από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής που αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, με βάση τις προτεραιότητες ανά υπουργείο.

Εφόσον οι στόχοι επιτευχθούν, οι υπάλληλοι που έχουν συμβάλλει στην επίτευξή τους, θα λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας.

Κυρίως τα μπόνους θα αφορούν αρχικώς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Θα ακολουθήσουν όλα τα παραγωγικά υπουργεία και όσα έχουν σχέση με υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, Υγεία, ασφάλεια και Παιδεία.
Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή από 6% έως 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους, κάτι που αναλογεί σε ποσά απο έναν έως δύο μισθούς. Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.

Σε αυτή τη φάση, το μπόνους παραγωγικότητας θα αφορά αρχικώς τέσσερις μεγάλες δράσεις:

  1. Υπαλλήλους οι οποίοι θα «τρέχουν» όλες τις νέες πολιτικές προώθησης του κυβερνητικού έργου, όπως δημόσια έργα και πρακτικές εφαρμογές καθημερινότητας.
  2. î Υπαλλήλους που θα πραγματοποιούν δράσεις κύριων  τομέων των υπουργείων, όπως τα Ετήσια Σχέδια Δράσης (ΕΣΔ) (Αρθρο 23 του Ν. 4940/2022). Υπαλλήλους που έχουν σχέση με τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
  3. (Αρθρο 24 του Ν. 4940/2022).
  4. Υπαλλήλους που έχουν σχέση με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (Αρθρο 25 του Ν. 4940/2022).

πηγη: aftodioikisi.gr