Στο ευρύτερο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι Δήμοι, καθώς και οι σημαντικές ελλείψεις οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού -κάτι που επισημαίνεται τόσο από τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης όσο και από τους δημάρχους- που αντιμετωπίζουν δημιουργεί την αναγκαιότητα για αναπτυξιακές δράσεις με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό την εύρυθμη, αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία τους και κατ’ επέκταση την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η προγραμματική σύμβαση που σύμφωνα με πηγές του in πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της ΚΕΔΕ και της ΠΕΤΑ, έχει αυτό ακριβώς το σκοπό. Να δώσει την απαραίτητη υποστήριξη στους Δήμους, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των αναπτυξιακών σχεδίων των Ο.Τ.Α. καθώς και η προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή παρέμβασης τους στοχεύοντας μεταξύ άλλων:
- στη βελτίωση και αναβάθμιση της υπάρχουσας διοικητικής και διαχειριστικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός περισσότερο εξυπηρετικού συστήματος των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχουν οι ΟΤΑ, βασισμένο στις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας των πολιτών και υπό το πρίσμα επίτευξης ενός νέου σχεδίου εφαρμογής που θα δημιουργήσει καινοτόμες δημόσιες κοινωνικές και πολιτικές πρακτικές που προάγουν το λειτουργικό και αναπτυξιακό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- στη δημιουργία προτάσεων βελτίωσης του κανονιστικού πλαισίου, της διοικητικής οργάνωσης και διαχείρισης των ΟΤΑ, με επιστημονικά τεκμηριωμένες εκθέσεις προς τις αρμόδιες Αρχές και με συστηματική ενημέρωση των ΟΤΑ, για τις δημόσιες πολιτικές στρατηγικές που εφαρμόζονται στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή επικράτεια.
- στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων έχει καθοριστικό ρόλο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα
- στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των ΟΤΑ μετά και τα πρόσφατα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, ανεμοθύελλες, χιονοπτώσεις, καύσωνες, σεισμοί, κατολισθήσεις κλπ που αντιμετώπισε η χώρα μας. Τα επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα είναι μέρος του φυσικού περιβάλλοντος μας που δύσκολα αποτρέπονται αλλά σίγουρα μπορούν να ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος των ΟΤΑ, Α‘ κυρίως βαθμίδας που είναι σε καθημερινή και περισσότερο άμεση επαφή με τον πολίτη, αναγκαστικά χρειάζεται επανεξέταση έτσι ώστε να βελτιωθεί κατά το δυνατόν η προστασία και η στήριξη όλων αυτών που κινδυνεύουν από τα φυσικά φαινόμενα.
- στην καλλιέργεια πολιτικής συνείδησης με την παραγωγή προτεινόμενων λύσεων βιώσιμης ανάπτυξης στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των σημερινών λειτουργικών και οικονομικών αναγκών των ΟΤΑ χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα ανάπτυξής τους και διασφαλίζοντας με αυτοτελή τρόπο την επάρκεια τους. Η βιώσιμη ανάπτυξη συνιστά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές οι οποίες αλληλοενισχύονται.