Παρασκευή
27
Σεπτέμβριος
TOP

Η ώρα που τρώμε παίζει ρόλο στην υγεία μας

Αν και τις περισσότερες φορές επικεντρωνόμαστε στο τι και όχι στο πότε τρώμε, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το σώμα μας επεξεργάζεται καλύτερα την τροφή ανάλογα την ώρα, σύμφωνα με τον καρδιακό ρυθμό μας- το εσωτερικό ρολόι που διέπει τον ύπνο, την εγρήγορση, ακόμη και τον μεταβολισμό και επομένως συνδέεται με τη συνολική μας υγεία.

Η κατανάλωση γευμάτων σε συγχρονισμό με τους ρυθμούς του σώματός μας διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα μεταβολίζονται αποτελεσματικά. Ο οργανισμός μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο ευαίσθητος στην ινσουλίνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί υποστηρίζουν να καταναλώνουμε το μεγαλύτερο γεύμα μας νωρίς. Καθώς η μέρα προχωρά, το σώμα γίνεται πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι οι θερμίδες που καταναλώνονται το βράδυ είναι πιο πιθανό να αποθηκευτούν ως λίπος. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης του βάρους και τα σχετικά θέματα υγείας που ενδέχεται να προκύψουν από αυτό, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Η σημασία του «timing» των γευμάτων για την υγεία

Ενώ ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να μας αναγκάσει να τρώμε σε ακανόνιστες ώρες, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα γεύματα αργά το βράδυ ή τα μη σταθερά πρότυπα διατροφής μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Αντίθετα, η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων, κατά το οποίο η πλειονότητα των τροφίμων καταναλώνεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα, φαίνεται να προάγει την καλύτερη μεταβολική υγεία.

διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του www.vita.gr πατώντας εδώ