Δευτέρα
30
Σεπτέμβριος
TOP

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: Καμία αύξηση δημοτικών τελών στα λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματίες

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας σωματεία, φορείς και συλλόγους της πόλης, την Τετάρτη 2/10 στις 7 μ.μ. στο Ιστορικό Δημαρχείο, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.   

Η ανακοίνωση αναφέρει: 

Αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας, ύψους 27%, προτείνει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για το 2025 συνολικού ποσού  2.293.503,15 εκ. ευρώ. Αυτή η αύξηση αφορά την πόλη της Καλαμάτας αλλά και σχεδόν το σύνολο των χωριών.  Παράλληλα επανέρχεται η φορολόγηση των χωριών του Ταϋγέτου (43.912,75 € ) και του Ασπροχώματος (72.138,00 € ), μετά την απαλλαγή  (που είχε προτείνει κατ’ επανάληψη η ΛΑ. ΣΥ και έκανε δεκτό το ΔΣ) που είχαν τα τελευταία χρόνια για τις καταστροφές του 2018 και τη χρήση του βιολογικού καθαρισμού.

Ο λόγος; Όπως αναφέρει η εισήγηση «η υπηρεσία καθαριότητας  (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) κατά το έτος 2025 θα έχει αρνητική απόκλιση Εσόδων – Εξόδων ποσού 2.292.730,79 ευρώ. Η απόκλιση προέρχεται από την αύξηση του κόστους της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω του ΦΟΔΣΑ και της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων».  

Είναι το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου». Ως Λαϊκή Συσπείρωση φωνάζουμε εδώ και χρόνια πως οδηγούμαστε σε αύξηση των τελών για τα σκουπίδια και όχι μόνο. Μετά την αύξηση στο σύνολο σχεδόν των δήμων του νομού και της Περιφέρειας ακολούθησε και ο Δήμος Καλαμάτας.

Παρά τα μεγάλα λόγια που έλεγαν, πως θα σωθούμε με την καινούργια κεντρική διαχείριση, θα έχουμε μείωση στα τέλη αλλά και οικολογικά οφέλη, τελικά αποδείχτηκαν μεγάλο ψέμα και κοροϊδία. Τα τέλη ταφής που επιβλήθηκαν στους δήμους και θα αυξηθούν κι άλλο αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα σκουπίδια για κάποιους είναι χρυσός και για κάποιους είναι για να βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Αυτή την πολιτική υπηρέτησαν με ζήλο και πάθος όλες οι κυβερνήσεις από το 2012, οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές που μας φλόμωσαν στο ψέμα, την ώρα που η εταιρεία κάνει πάρτι. Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η ΝΔ, που στην πλειοψηφία των δήμων της Πελοποννήσου και στην Περιφέρεια είναι δημοτική και περιφερειακή αρχή.

Την ίδια ώρα από τα 13 εκ. ευρώ που οφείλονται στο δήμο, την πλειοψηφία των χρεών τα χρωστάνε ελάχιστοι άνθρωποι (μερικές δεκάδες ΑΦΜ). Αυτοί πίνουν στην υγεία των κορόιδων που θα πληρώσουν πιο αυξημένα τέλη το 2025.  Την ίδια ώρα οι δημότες πληρώνουν σε 10 μεριές: φόροι,  ΕΝΦΙΑ, ακρίβεια στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ, στην υγεία, στη παιδεία, στα δημοτικά τέλη κ.α. Δεν αντέχουν  να πληρώσουν  παραπάνω χρήματα για να τα πάρει η ΤΕΡΝΑ και το κράτος μέσω του τέλους ταφής (20 -35 ευρώ ο τόνος).

Έχουμε προτείνει εδώ και μια δεκαετία συγκεκριμένα μέτρα για τα δημοτικά τέλη που συνέχεια απορρίπτονται. Η φετινή αύξηση σε επιχειρήσεις πάνω από 500 τ.μ είναι μικρή και στάχτη στα μάτια των δημοτών μπροστά στην αύξηση στο σύνολο σχεδόν του Δήμου Καλαμάτας.

Ενδεικτικά και μόνο  αναφέρουμε:

  • Γενναία μείωση των Δημοτικών Τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Επιστροφή των δεκάδων εκ. ευρώ που έχουμε πληρώσει και παρακρατεί η κυβέρνηση.
  • Αύξηση σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, εμπορικά, πολυεθνικές, ξενοδοχεία κλπ σε 12 ευρώ ανά τ.μ. Να φορολογηθούν οι εταιρείες AirBnB.
  • Μείωση έως κατάργηση των τελών σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, άνεργους, συμπολίτες μας που είναι στο κοινωνικό παντοπωλείο και συσσίτιο.
  • Κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, μισθωτούς και επαγγελματίες με εισόδημα ως 12.000.

Ο λαός μπορεί  να αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση και να βγάλει τα κατάλληλα πολιτικά συμπεράσματα για τα τέλη, τα σκουπίδια,  τις μεγάλες επιχειρήσεις και  την συνολικότερη πολιτική που ακολουθείται.

Καλούμε  το λαό, τα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης, την Τετάρτη 2/10 στις 7 μ.μ. στο Ιστορικό Δημαρχείο (Αριστομένους 28) να εκφράσουν την αντίθεση τους στις αυξήσεις – φωτιά στα δημοτικά τέλη.