Δευτέρα
7
Οκτώβριος
TOP

Δημήτρης Καφαντάρης: Τα 5 βήματα για την ανέγερση του Γυμνασίου Λυκείου Κορώνης

Δελτίο Τύπου
Τελευταίες ημέρες διαβάζω τις ανακοινώσεις του Δηου και του Δημάρχου Πύλου Νέστορος, για το έργο της ανέγερσης του Γυμνασίου Λυκείου Κορώνης, λες και όλα ξεκίνησαν την 1 Σεπτεμβρίου του 2019.
Λες και τότε ξεκίνησε να λειτουργεί ο Δήμος .
Επειδή λοιπόν η ιστορία γράφετε με πράξεις και όχι με λόγια, σας κοινοποιώ τι κάναμε ως Δημοτική Αρχή  ώστε να μπορεί να ανεγερθεί το νέο σχολείο Κορωνης .

Ιστορικό του έργου «ανέγερση Γυμνασίου – Λυκείου Κορώνης»
Όταν ανέλαβε η Δημοτική αρχή την 01-01-2011 το μόνο που υπήρχε σχετικά με την ανέγερση του νέου Γυμνασίου – Λυκείου Κορώνης, ήταν ένα αγορασμένο οικόπεδο από την πρώην πλέον Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, που μετεβιβάσθηκε αυτοδικαίως στην διάδοχη κατάσταση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, έτσι λόγω της τοποθεσίας του αλλά και λόγω της ιδιότυπης μορφολογίας του, απαιτούσε πλήθος αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων  αλλά και υποστηρικτικών μελετών προκειμένου να ξεκινήσει η οριστική μελέτη κατασκευής.
Η δημοτική αρχή αντιλαμβανόμενη αμέσως την αναγκαιότητα της κατασκευής αυτού του έργου και λόγω των απαιτήσεων του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ξεκίνησε ένα σχεδιασμό προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να μπορέσει να υλοποιηθεί από χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΒΗΜΑ 1ο : Επειδή πρόκειται για εκτός σχεδίου περιοχή θα έπρεπε να υπάρχει εγκεκριμένο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.   
Κυριότερο στοιχείο προκειμένου να επισπευτεί ο χρόνος, ήταν να υπάρχει εγκεκριμένο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. που να προβλέπει τη θέση αυτή ως χώρο εκπαίδευσης.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες και εκπόνηση της απαραίτητης Αναγνωριστικής Γεωλογικής Μελέτης καταλληλότητας, εγκρίθηκε το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Δ.Ε. Κορώνης και δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. (421/ΑΑΠ/2013) την 28-11-2013, έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση των περαιτέρω μελετών.

ΒΗΜΑ 2ο : Επειδή πρόκειται για εκτός σχεδίου περιοχή έπρεπε να εγκριθεί  Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο στην εκτός σχεδίου «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης.
Ο Δήμος Πύλου Νέστορος διεκπεραίωσε μια σειρά ζητημάτων μελετητικά απαιτητικών και χρονοβόρων για την έγκριση  του  Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στην εκτός σχεδίου «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης.
Έτσι εκπόνησε τεχνική έκθεση που αιτιολογεί πλήρως τη ρύθμιση που προτείνεται με το Τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο στην εκτός σχεδίου περιοχή «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης. Παράλληλα αποδεικνύεται ότι ερευνήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλου χώρου εντός του Οικισμού της Κορώνης αλλά δεν βρέθηκε άλλος κατάλληλος χώρος. Επίσης έγινε συσχέτιση και των προτάσεων του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. της Δ.Ε. Κορώνης, σε σχέση με τους προτεινόμενους χώρους εκπαίδευσης.
Ακόμη εκπόνησε και υπέβαλε φάκελο περιβαλλοντικού προελέγχου για την υποβολή ή μη σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (Σ.Π.Ε.) του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, η οποία εξέδωσε  με την αριθμ.πρωτ.1126/14-6-2012 (ΑΔΑ:Β4Λ5ΟΡ1Φ-ΛΨΦ) απόφασή της Απαλλαγή από την Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (Σ.Π.Ε.) γα το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο.
Τέλος εκπόνησε και υπέβαλε Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας για την έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στη ¨Θέση Σαράντου¨, στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. η οποία εγκρίθηκε με την αριθμ.πρωτ.53165/13-11-2012   απόφαση.
Αφού εν τω μεταξύ εγκρίθηκε το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και αφού γνωμοδότησε το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Μεσσηνίας στάλθηκε ο φάκελος στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για υπογραφή έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στην εκτός σχεδίου «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης και δημοσιεύτηκε στο  Φ.Ε.Κ. (163/Α.Α.Π./2014) την 22-5-2014.

ΒΗΜΑ 3ο: Έγκριση κτιριολογικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας
Απαιτούνταν κάποια έγγραφα από το Υπουργείο Παιδείας για να εγκριθεί τελικά το κτιριολογικό πρόγραμμα, με το οποίο υποχρεωτικά δίνονται κατευθύνσεις για το μέγεθος του σχολείου  που επρόκειτο να μελετηθεί.
➢ Έγγραφο της οικείας Δ/νσης Εκπ/σης (Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας) για την αιτιολόγηση του έργου, παρουσίαση της παρούσας κατάστασης στέγασης (αριθμό τμημάτων, αριθμό μαθητών) και προβλεπόμενο μαθητικό δυναμικό για την επόμενη τριετία.
➢ Αποτύπωση του υφιστάμενου σχολείου και τεκμηρίωση για την μη δυνατότητα εκσυγχρονισμού του.
➢ Πρακτικό επιτροπής καταλληλότητας οικοπέδων βάσει της Υ.Α. 37237/ΣΤ1/2-4-2007 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ 635/Β/2007), συντάχθηκε την 21-4-2017.
➢ Τεκμηρίωση για την μη δυνατότητα επέκτασης  του υφιστάμενου σχολείου βάση πολεοδομικών διατάξεων.
➢ Τίτλοι ιδιοκτησίας. Το γήπεδο που σχεδιάζεται η ανέγερση σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος, για τη στέγαση του Γυμνασίου-Λυκείου στην εκτός σχεδίου «Θέση Σαράντου» της Τ.Κ. Κορώνης του Δήμου Πύλου Νέστορος, ήταν ιδιοκτησίας  Περιφέρειας  Πελοποννήσου.
Βάσει του αρθ.71 του Ν.4483/2017 που δημοσιεύτηκε στο  Φ.Ε.Κ. (107/Α/2017) την 31-07-2017, το γήπεδο μπορούσε πλέον να μεταβιβαστεί αυτοδικαίως στον Δήμο Πύλου Νέστορος με Απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας  και Ιονίου.
Η Απόφαση εκδόθηκε με αριθ.πρωτ.277383/9-11-2017 και  το ακίνητο μετεγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Κορώνης με Πιστοποιητικό μετεγγραφής 15/17-11-2017.
Τελικά το κτιριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε, με την αριθμ.πρωτ.27565/Α2/16-02-2018 απόφαση του Υπουργού Παιδείας (ΑΔΑ:ΨΛ6Β4653ΠΣ-ΖΥ3).

ΒΗΜΑ 4ο: Εκπόνηση οριστικής μελέτης κατασκευής του κτιρίου.
Ο Δήμος Πύλου Νέστορος από το 2015 είχε συντάξει Γεωτεχνική Μελέτη για την ανέγερση του κτηρίου του Γυμνασίου-Λυκείου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΣΚ, με τη συνδρομή του Κρατικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων το οποίο εκτέλεσε τις απαραίτητες γεωτρήσεις στο οικόπεδο και συνέταξε την οριστική γεωτεχνική μελέτη υπολογισμών, χωρίς καμία δαπάνη για τον Δήμο.
Η οριστική μελέτη κατασκευής υλοποιήθηκε μετά από οικονομική συνδρομή του Μανιατάκειου Ιδρύματος προς εξωτερικό μελετητή και την συνδρομή ομάδος μελέτης που συγκροτήθηκε στον Δήμο κατόπιν της αριθμ.πρωτ.7871/8-06-2018 απόφασης Δημάρχου (ΑΔΑ:Ω27ΤΩ1Β-2ΑΔ). Η οριστική μελέτη παραδόθηκε στον Δήμο και πραγματοποιήθηκε  αποδοχή της, από το Δημοτικό συμβούλιο με την 146/2018 απόφαση (ΑΔΑ: 6ΛΔΘΩ1Β-Ι86)  την 28-06-2018.

ΒΗΜΑ 5ο: Υποβολή για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Αφού εξασφαλίσθηκαν όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αρχαιολογικές υπηρεσίες, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Έγκριση δόμησης από την Πολεοδομία), πραγματοποιήθηκε με την 289/2018 (ΑΔΑ:ΩΒΔΔΩ1Β-ΒΔΣ) Απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου την 26-11-2018, υποβολή του έργου στην Πρόσκληση V (Α.Π. 65574/19-11-2018), του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», στον Άξονα Προτεραιότητας: «Ανέγερση ή/και Αποκατάσταση Δημοτικών Κτιρίων», με τίτλο: «Ανέγερση και Επανάχρηση Δημοτικών Κτιρίων», του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το έργο εντάχθηκε με την αριθμ.πρωτ.29550/17-04-2019 (ΑΔΑ:6Γ7Γ465ΧΘ7-4ΩΤ) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και με την 132/2019 (ΑΔΑ:ΨΝ13Ω1Β-548) με προϋπολογισμό περίπου 6.000.000 ευρώ . Με Απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε αποδοχή όρων για τη λήψη επενδυτικού τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για το έργο το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

Έτσι ένα έργο που αποτέλεσε όραμα και χρόνιο αίτημα, επιτέλους υλοποιείτε .