Λύση στις αμφιβολίες που έχουν οι καταναλωτές όταν πηγαίνουν στο ιχθυοπωλείο ή παραγγέλνουν ψάρια στα εστιατόρια επιχειρεί να δώσει καινοτόμος τεχνική που αναπτύσσουν Έλληνες επιστήμονες, στο πλαίσιο του προγράμματος DNAseeker, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EMFAF). Μέσω της λύσης αυτής με γρήγορο και εύκολο τρόπο θα μπορεί κανείς να διακρίνει το είδος του αλιεύματος.
Το πρόβλημα
Ψάρια, όπως είναι ο μπακαλιάρος της Μεσογείου και το παραπλήσιο είδος, ο μπακαλιάρος Παταγονίας ή ο κιτρινόπτερος τόνος και ο ερυθρός τόνος ακόμη και η σαρδέλα ή ο γαύρος, συχνά «αναμειγνύονται» στα εμπορευματικά φορτία με αποτέλεσμα ούτε οι μεταποιητικές βιομηχανίες ούτε οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά ούτε και οι καταναλωτές να μην ξέρουν τι αγοράζουν και τι καταναλώνουν. Αλιείς και έμποροι αλιευμάτων σε όλο τον κόσμο, συχνά αναμειγνύουν διαφορετικά είδη, τα οποία μοιάζουν μεταξύ τους ή ανήκουν σε συγγενείς ομάδες και τα λανσάρουν ως ένα είδος, συνήθως το ακριβότερο της ομάδας. Επιπλέον, παραπλανούν τους πελάτες τους προωθώντας ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας ως πελαγίσια, ενώ παραβιάζουν και τους άγραφους συχνά νόμους βιώσιμης αλιείας και ψαρεύουν σε προστατευόμενες περιοχές.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.insider.gr πατώντας ΕΔΩ