Με τον «κανένα» να επικρατεί και την κυβέρνηση να χάνει έδαφος αφού η δυσαρέσκεια είναι πλέον το κυρίαρχο συναίσθημα στην συνείδηση των πολιτών για τις πολιτικές που εφαρμόζονται εντός και εκτός συνόρων, η αλλαγή μοιάζει να γίνεται … δεξιόστροφα αλλά με κεντρώα αντίβαρα. Σχολιάζοντας την στροφή αυτή ο Μανώλης Κοττάκης σημείωσε αρχικά πως «Όταν είσαι δεξιός κινείσαι στην πορεία σου… για να χρειαστεί να στρίψεις πάει να πει ότι από κάπου αλλού έρχεσαι..» για να τονίσει επίσης πως «η στροφή δεξιά έχει κάποια αποτελέσματα – να είμαστε αντικειμενικοί- αλλά όχι αυτά τα οποία θα ανέμενε κατά την γνώμη του το Μέγαρο Μαξίμου.»
Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης εκτίμησε πως μοιάζει να επικρατεί μια νηνεμία μετά την επιλογή του κου Τασούλα για τον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας «ασχέτως», όπως σημείωσε, «αν στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται ζητήματα για την επιλογή αυτή». Ο Διευθυντής της εφημερίδας Εστία εξέφρασε την άποψη πως η επιλογή του κου Τασούλη για ΠτΔ, ο οποίος όπως είπε «προέρχεται από τη βαθιά Νέα Δημοκρατία (…) συγκριτικά με της κας Σακελλαροπούλου, είναι εξόχως ικανοποιητική. Από εκεί και πέρα πώς θα διαχειριστεί την Προεδρία του ίδιος, ιδιαίτερα όταν πρέπει να συνεργαστεί με τον Πρωθυπουργό και αν χρειαστεί να πηγαίνω μια κουβέντα παραπάνω. Αυτό θα το κρίνει η ίδια η ζωή».
ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
Στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ φέρνει από την πρώτη στιγμή αναταραχές κυρίως σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό μείγμα. Ο Διευθυντής Εφημερίδας «Εστία» έθιξε τις πολιτικές της… “παραγγελίας” και της “κωλοτούμπας” λέγοντας πως «η εξωτερική πολιτική μιας χώρας πρέπει να διαμορφώνεται με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι ανάλογα με το ποιος είναι ο πλανητάρχης». Με αφορμή και την επένδυση της Αμερικής chevron στην περιοχή της Πελοποννήσου, ο κ. Κοττάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση πανηγυρίζει «για τα οικόπεδα στη δυτική Ελλάδα» ωστόσο, όπως είπε, «υπήρχε αίτημα διατυπωμένο εδώ και ενάμισο χρόνο, αλλά η κυβέρνηση τότε ήταν στον αστερισμό της πολιτικής Μπάιντεν. Αυτός ο αστερισμός είχε μία ακόμα συνέπεια. Όταν λες ότι εγώ δεν θα προχωρήσω σε εξόρυξη υδρογονανθράκων και το έχεις διακηρύξει και από το βήμα του ΟΗΕ, το έχει κάνει ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι το φυσικό αέριο είναι ξεπερασμένο καύσιμο, οδηγείσαι και στην αναστολή άσκησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Διότι για εξόρυξη υδρογονανθράκων χρειάζεται και ανακήρυξη, ως και προσδιορισμός χωρικών υδάτων και τα πάντα όλα όπως αντιλαμβάνεστε. Τόσα χρόνια λοιπόν για να ικανοποιούμε την πράσινη πολιτική ενέργειας του Μπάιντεν δεν ασκήσαμε θεμελιωμένα από το διεθνές δίκαιο δικαιώματά μας επί τις κυριαρχίες και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Στάθηκε επίσης στη χαμένη δεκαετή επένδυση στον αγωγό Eastmed λέγοντας πως ήταν «χάσιμο 10 ολόκληρων ετών, πάει κι αυτό εγκαταλήφθηκε». Εκτίμησε δε πως η Ελλάδα είναι “χαμένη” στην υπόθεση της Ουκρανίας «Είμαστε στην πλευρά των ηττημένων της ιστορίας», αφού «επενδύσαμε τα πάντα» αλλά «δεν πήραμε ούτε μια εγγύηση ασφαλείας και τώρα τελειώνει ο πόλεμος και είμαστε στους ηττημένους! Και δεν τολμάει η Ελλάδα να το πει και συνεχίζουμε να επιμένουμε, να στηρίζουμε την Ουκρανία» και καταλήγοντας εκτίμησε πως πρέπει «να υπάρχει και όριο στην παραφροσύνη»
Η «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ» ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ «ΕΘΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ Ή ΠΟΛΕΜΟΣ»
Από την άλλη, η Ελλάδα, όπως είπε, παραμένει εγκλωβισμένη στο σίριαλ «εθνικές υποχωρήσεις ή πόλεμος» ενώ η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την διεκδικητική της ρητορική.
Σε αυτά αναφέρθηκε κατά την πρόσφατη παρέμβασή του ο Κώστας Καραμανλής αναφορικά με Ελληνοτουρκικά όπως και με τις ηχηρές του βολές ο Αντώνης Σαμαράς στο πρόσφατο παρελθόν, με τον Μανώλη Κοττάκη να τονίζει πως και οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί «έχουν περιγράψει την αλήθεια ο καθένας με τον δικό του ύφος». Τη στιγμή που η Ελλάδα χωλαίνει, η Τουρκία έχει καταθέσει όλες τις θεωρητικές της συντεταγμένες «κι εμείς ακόμα ούτε στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της ΕΕ δεν έχουμε μετάσχει μολονότι πολλάκις έχουμε προσκληθεί και επι ποινή αυτού μας στέλνουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατηγορουμένους».
Μετά την Ουκρανία, η «έκρηξη» στη Συρία, με τον Διευθυντή της Εφημερίδας «Εστία» να αναρωτιέται «Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα έχουμε αντίστοιχες συμπεριφορές και στο Αιγαίο;» εκτιμώντας πως «Έχουμε εγκλωβιστεί στο γνωστό σίριαλ: εθνικές υποχωρήσεις ή πόλεμος» κρούοντας κώδωνα για όσα η Ελλάδα θα βρει μπροστά της, λέγοντας πως η Τουρκία «είναι μια αναθεωρητική δύναμη η οποία μας δείχνει με χίλιους τρόπους τον τρόπο τον αναθεωρητικό που σκέπτεται κάθε μέρα. Εάν δε ξυπνήσουμε από την νιρβάνα μας ως έθνος και πιστεύουμε ότι θα κάνουμε ένα παζαράκι της πλάκας και θα δώσουμε κάτι και θα απαλλαγούμε από αυτούς πλανόμεθα πλάνην οικτράν…»