
Είναι δεδομένο ότι η παρατεταμένη ακρίβεια έχει αναγκάσει τα ελληνικά νοικοκυριά να περικόψουν τις αγορές τους, ακόμα και σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί. Ο άρτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2023), ακρίβυνε συγκριτικά λιγότερο (2,6%) με τα άλλα αγαθά καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου κατάφεραν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Δύο χρόνια μετά, οι διαδοχικές αυξήσεις στην ενέργεια και στις τιμές των σιτηρών, καθιστούν αδύνατο οι αρτοποιοί να συνεχίσουν στα ίδια επίπεδα τιμολόγησης με νέες αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού να βρίσκονται προ των πυλών.
Οι αρτοποιοί παλεύουν με το αυξημένο λειτουργικό κόστος σε μια μάχη που δείχνει άνιση – Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν πάλι οι καταναλωτές
Η μέση τιμή της φρατζόλας που σήμερα διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40, ενώ κάποιοι φούρνοι έχουν περάσει ήδη τις πρώτες αυξήσεις στα ράφια τους. Το 2020, η τιμή της φραντζόλας βρισκόταν στα 0,80 ευρώ και μέσα σε πέντε χρόνια έχει αυξηθεί κατά 50%.Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ