TOP

Πτωχός στο ΠΕΣΥ: «Κάνουμε πράξη όσα λέμε, βάζοντας μετρήσιμους και υλοποιήσιμους στόχους» – Το χωροταξικό και η αναφορά σε Σαμαρά (video)

Αρκετά και ενδιαφέροντα τα όσα σημειώθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Στο επίκεντρο τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός για τον όλο επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει τεθεί και υλοποιείται με χαρακτηριστική την αναφορά “κάνουμε πράξη όσα λέμε και βάζουμε μετρήσιμους στόχους που δεν είχε βάλει κανείς”. Αναλυτικά σημείωσε: “…Είμαστε μια περιφερειακή αρχή που για πρώτη φορά μετράει, μετράει σωστά και επίσης είμαστε μια περιφερειακή αρχή η οποία στο δημόσιο λόγο μας λέμε πολλά από αυτά που περιλαμβάνουν τους σχεδιασμούς μας. ΣΔΑΜ ο πρώτος στόχος είναι από μηδέν να το απορροφήσουμε, είναι ξεκάθαρος, δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση είναι ένας στόχος από μηδέν, το παραλάβαμε μηδέν είναι ένας στόχος έχουμε ήδη βάλει προγράμματα. Έχουμε βάλει στόχο να ενεργοποιήσουμε τον Πυλώνα 3 επίσης το γνωρίζετε, είναι κάτι το οποίο είναι χεειροπιαστό, είναι συγκεκριμένο και είναι κάτι το οποίο επιχειρούμε να το πετύχουμε ψηφιακές υπηρεσίες είναι κάτι που έχουμε υποσχέθει από την αρχή και το κάνουμε, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, είμαστε όμως σε ένα σημείο στο οποίο πρώτο μπορούμε το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο 424 τύποι αιτήσεων, 124 υπάλληλοι εκπαιδευμένοι όλα αυτά είναι τελείως μετρήσιμα όπως μετρήσιμο είναι και το αποτέλεσμα που αυτό φέρνει.. Νερά, πρώτη μας στόχευση να ενεργοποιήσουμε όλα τα αρδευτικά έργα που υπήρχαν στην περιφέρεια Πελοποννήσου παγωμένα και ανενεργά. Με την τελευταία εξέλιξη του Ασωπού το κάναμε, ήταν στόχος χειροπιαστός, σήμερα είναι όλα σε διαδικασία είτε διαγωνισμού είτε υλοποιήσης. Δεύτερο να έχουμε ενιαίο φορέα διαχείρισης νερού. Είναι ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός τον έχουμε πει δημοσίως τον έχουμε συζητήσει και χωρίς χρηματοδότηση απλά δεν υπάρχει. Το γνωρίζετε όλοι πάρα πολύ καλά και μπορώ να σας πω και άλλα παραδείγματα. Λέμε από την αρχή ότι θέλουμε περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο. Το συζητάμε από την πρώτη μέρα που μπήκαμε σε αυτή την αίθουσα. Το φέραμε. Χειροπιαστό. Γιατί το θέλουμε. Για να κάνουμε ένα υπόβαθρο. Για να φέρουμε επιχειρήσεις. Και αυτό το κάνουμε. Σχεδιάσαμε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Έχει γίνει η προδημοσίευση. Αντίστοιχα του ΔΑΜ. Προσπαθούμε να φέρουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλο αυτό υλοποιείται. Υλοποιείται και τολμώ να πω με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτά όμως τα έχουμε πει. Δεν τα κρύψαμε. Τα συζητήσαμε. Τα διεκδικήσαμε και ό,τι μπορέσαμε από αυτά τα πήραμε. Το ίδιο στα νερά. Το ίδιο στα αντιπλμμηρικά. Είπαμε, μάλιστα σας έκανε εντύπωση, ότι δεν έχει ξαναχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ αντιπλημμυρικό. Να που τώρα το κάναμε. Είναι ένας στόχος συγκεκριμένος…”, σημείωσε χαρακτηριστικά

Μέσα σε αυτά ενδιαφέρον είχαν και οι προσεγγίσεις για την έγκριση του χωροταξικού σχεδιασμού. Mε τον Περιφερειάρχη αρχικά να αναφέρει χαρακτηριστικά στεκόμενος και στο έργο που είχε ξεκινήσει για τον χωροταξικό σχεδιασμό επί ημερών της Κυβέρνησης Σαμαρά: “Η έγκριση του χωροταξικού περιφερειακού σχεδίου της Πελοποννήσου είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή και ένα πολύ μεγάλο γεγονός το οποίο θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους μας. Θα σας κάνω μία απλή ερώτηση. Αν δεν υπήρχε, με ποια στοιχεία θα πηγαίναμε; Του ’99, του ’75, του ’94.  Άρα και μόνο αυτό είναι ένα βήμα. Μπορώ να σας απαντήσω με πάρα πολλούς τρόπους. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να μπω σε ιστορικά στοιχεία. Θα πω μόνο στο τελευταίο. Πράγματι, η κυβέρνηση Σαμαρά με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια να αναθεωρήσει όλα τα περιφερειακά σχέδια και το ρυθμιστικό της Αθήνας συνολικά 13 μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Μετά από περίπου 6 χρόνια είχαν ολοκληρωθεί όλα εκτός της Πελοποννήσου και του Νοτιού Αιγαίου”.  Και να προσθέτει στην συνέχεια για όλες εκείνες τις δηλώσεις που έγραψαν… ιστορία “όλων των προηγούμενων περιφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων, βουλευτών, υπουργών και τα λοιπά για το πόσο σπουδαία είναι η αξία του να υπάρχει χωροταξικό σχεδιασμός”. Ακολούθως προχώρησε σε μια τεχνική και πολιτική προσέγγιση σημειώνοντας πως “…ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι καλό να υπάρχει για να μην υπάρχει κίνδυνος να απορριφθούν ειδικά χωροταξικά. Άρα, λοιπόν, εμείς σαν περιφερειακή αρχή δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε να πέσει το ΠΔ του Ειδικού Χωροταξικού της Μεγαλόπολης δεδομένου ότι εκεί κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Σύντομα θα έχουμε και άλλα θέματα τα οποία μπορούμε να δούμε. Το να υπάρχει λοιπόν ένα υπόβαθρο είναι καλό για όλους μας. Το υπόβαθρο που υπάρχει δεν γράφει κάτι σε… πέτρα. Δεν είναι…Ευαγγέλιο. Δεν είναι οι εντολές. Είναι κάτι το οποίο δημιουργεί μια βάση. Ένα υπόβαθρο πάνω στο οποίο όλοι μπορούμε να δουλέψουμε. Σας κάνει κάτι να πιστεύετε ότι όσοι είμαστε εδώ δεν είδαμε ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι του 10; Σας κάνει κάτι να πιστεύετε ότι δεν είδαμε πράγματα τα οποία ξεφεύγουν της πραγματικότητας; Σας κάνει κάτι να πιστεύετε ότι δεν θέλαμε να προσθέσουμε άλλα πράγματα; Η απάντηση είναι ότι σε όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε μια διαβούλευση μεγάλη. Βγήκε μια ΣΜΠΕ η οποία ολοκληρώθηκε μετά από πάρα πολλά χρόνια και αν κάναμε τη διαδικασία της αναθεώρησης θα έπαιρνε πολλά ακόμα χρόνια να το κάνουμε. Επιλέξαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τη βάση που είναι πολύ καλύτερη από αυτό που υπήρχε ΣΧΟΑΠ, διατάγματα, αναρχία και οτιδήποτε άλλο”.