TOP

Θ. Λουλούδης: «Τα Επιμελητήρια πρέπει να αναλάβουν το ρόλο του ηγέτη της τοπικής οικονομίας» – Οι προκλήσεις της περιφερειακής οικονομίας, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος η λειτουργική κουλτούρα των Επιμελητηρίων & το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης (video)

Οι διαρκείς προκλήσεις για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η λειτουργική κουλτούρα των Επιμελητηρίων είναι ορισμένα από τα καυτά θέματα της επικαιρότητας. Ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα προσμένει απαντήσεις και αναζητά βιώσιμες λύσεις, καταθέτοντας προτάσεις μέσω των θεσμικών του οργάνων, τα Επιμελητήρια, τα οποία καλούνται να παίξουν ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ

Τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή των ενισχύσεων βάζει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της βάσης των επιχειρήσεων που μπορούν να ενισχυθούν και επεκτείνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα επιδότησης και στις μεσαίες επιχειρήσεις. Μια είδηση που καλοδέχεται η επιχειρηματική κοινότητα σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών προκλήσεων. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος βρέθηκε στο επίκεντρων της συνάντηση που είχε στην Πάτρα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, που έγινε στο περιθώριο του Regional Growth Conference. Για όσα έρχεται να αλλάξει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, μίλησε στην τηλεόραση BEST ο Θεόδωρος Λουλούδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας. «Η προτεραιότητα που λέει ο Υπουργός ότι θα έχει Αναπτυξιακός Νόμος και εγώ συμφωνώ, είναι ότι στην πρώτη γραμμή των ενισχύσεων θα είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτές δηλαδή που μπορούν να φέρουν νέο χρήμα στη χώρα και να μειώσουν το μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (…)» Βάρος αναμένεται να δοθεί σε δύο τομείς «”Στις εξαγωγικές επιχειρήσεις οτιδήποτε κι αν εξάγουν” ήταν η φράση του , και, στις επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών για προφανείς λόγους». Η ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου προσδιορίζεται στα τέλη Μαΐου και κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο αναμένονται τρεις μεγάλες προκηρύξεις, με την αξιολόγηση να έχει γίνει μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Η προσαρμογή στις νέες ανάγκες και στις διαρκείς προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, αφορά πρωτίστως την περιφερειακή ενδυνάμωση. Η θέσπιση νέων καθεστώτων ενίσχυσης και η απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση ενισχύσεων και κινήτρων στις επιχειρήσεις τίθενται ως ζητούμενα καθώς «…είναι βέβαιο ότι υπάρχει μεγάλη περιφερειακή ανισότητα. Τα μέτρα που μπορούν να παρθούν είναι πάρα πολλά, νομίζω ότι το ζήτημα είναι καταρχήν πρόθεσης των κυβερνήσεων», είπε ο κ. Λουλούδης εξηγώντας πως η περιφερειακή αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού στην Ελλάδα υπολείπεται πόρων σε σύγκριση με άλλων Μεσογειακών χωρών, εκτιμώντας πως «είναι πρώτα ζήτημα πολιτικής βούλησης… Πρέπει να εξοπλιστούν με αρμοδιότητες και πόρους».

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης για το οποίο εξελίσσεται η σχετική διαβούλευση, ο κ. Λουλούδης στάθηκε στο γεγονός πως και σε αυτή την περίπτωση το Κράτος ορίζει το πλαίσιο. «Βάζει τα όρια το κράτος, η κεντρική κυβέρνηση και εμείς κινούμαστε εντός αυτών των ορίων. Και τα όρια αυτά αν θέλετε τη γνώμη μου δεν προβλέπουνε δραματικές αλλαγές».

«ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΗΓΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Ο Θεόδωρος Λουλούδης επισήμανε την ανάγκη τα Επιμελητήρια να πάρουν τα ηνία αναδεικνυόμενα ως «μπροστάρηδες» των εξελίξεων που αφορούν στην περιφερειακή και εν γένει Ελληνική οικονομία, ενώ έθεσε ως στόχο την αλλαγή της λειτουργικής κουλτούρας τους εξηγώντας πως «Τα Επιμελητήρια πρέπει να αναλάβουν το ρόλο του ηγέτη της τοπικής οικονομίας» δηλαδή «αυτού που θα μελετάει, θα τεκμηριώνει, θα πιέζει την κάθε κυβέρνηση και θα δημιουργεί και συνθήκες αν θέλετε στην τοπική οικονομία ακόμα και αν χρειαστεί να επενδύουν τα ίδια, έτσι ώστε η κάθε τοπική οικονομία να μεγαλώνει το ΑΕΠ της. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Γιατί αν ήταν απλά να δίνουμε χαρτιά δεν χρειαζόμαστε… Εμείς πρέπει να κινητοποιούμε την οικονομία…». Εκτιμώντας, τέλος, πως οι δείκτες των νομών της Πελοποννήσου απαιτούν σημαντική βελτίωση.

 

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Για πρώτη φορά συντονισμένα οι φορείς της Αχαΐας απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση με προτάσεις για το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Μέσω αυτού επιχειρείται να ανοίξει ο διάλογος καθώς η πρωτοβουλία αυτή «βάζει το δρόμο να φτιάξει το τοπικό αναπτυξιακό αφήγημα, τι είναι δηλαδή αυτό που μας εκφράζει ως περιοχή, πως θέλουμε να πάμε μπροστά.»

Στο επίκεντρο των προτάσεων βρίσκεται η ανάγκη για στρατηγική παρέμβαση με τοπικό χαρακτήρα, καθώς η Αχαΐα καταγράφει αναπτυξιακές αποκλίσεις, χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα και αδυναμία αξιοποίησης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Η πρόταση του Επιμελητηρίου αρθρώνεται σε 6 άξονες με συνολικά 84 δράσεις. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον οδικό έργο της Ολυμπίας Οδού ο Θεόδωρος Λουλούδης είπε πως μέσω του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης «…εμείς λέμε ποιες συνδέσεις πρέπει να έχει», και ως μοντέλο θα πρέπει να επεκταθεί ώστε «…να δημιουργήσουμε μηχανισμούς μελετητικούς και τεκμηρίωσης αλλά ισχυρής, επιστημονικής(…) ώστε να καταλαβαίνει η κάθε φορά κυβέρνηση ότι έχει απέναντί της μια κοινωνία που ξέρει τι θέλει και είναι οργανωμένη».