
Όλοι έχουμε τα αγαπημένα μας φαγητά, κάποια από αυτά ίσως παχυντικά, με περισσότερα λιπαρά κτλ… Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Harvard, αρκεί η διατροφή μας να περιλαμβάνει αρκετά φρέσκα και ολόκληρα (δηλαδή μη επεξεργασμένα) τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, και να αποφεύγουμε τα πολλά τυποποιημένα προϊόντα.
Όπως τονίζουν, πρέπει να προσέχουμε να καταναλώνουμε αρκετές φυτικές ίνες και να μειώνουμε το αλάτι και τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή μας.
Νάτριο
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι μέχρι 2.300 mg για τους περισσότερους, ενώ για όσους έχουν υπέρταση η ποσότητα αυτή πρέπει να περιορίζεται στα 1.500 mg. Ο μέσος άνθρωπος όμως καταναλώνει περίπου 3.500 mg καθημερινά. Υπερβολικό νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών από τα νεφρά, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Συμβουλή: Προτιμούμε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Να θυμόμαστε ότι ακόμα και το ψωμί μπορεί να περιέχει αρκετό νάτριο, οπότε επιλέγουμε φέτες με λιγότερο από 150 mg ανά μερίδα. Οι ξηροί καρποί καλό είναι να είναι ανάλατοι.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.thetoc.gr πατώντας ΕΔΩ