
Υπάρχουν γεύσεις που δεν χρειάζονται ούτε συστάσεις, ούτε συνταγές. Είναι μνήμες. Ένα παλιό ποτήρι στην αυλή, ο ήχος από τον πάγο που χτυπά στο γυαλί, και η πρώτη γουλιά της λεμονάδας, που δροσίζει τη μέρα πριν ακόμη προλάβεις να πεις «καλημέρα». Η λεμονάδα έχει κάτι μαγικό, είναι απλή, αλλά ποτέ βαρετή. Οικεία, μα πάντα ανανεωτική.
Απλότητα με επιστημονική ακρίβεια
Η σπιτική λεμονάδα φτιάχνεται με τρία μόλις συστατικά, φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, ζάχαρη και νερό. Και όμως, ο τρόπος που αυτά τα στοιχεία αλληλεπιδρούν καθορίζει τη γεύση, τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής του ροφήματος. Το νερό δρα ως διαλύτης, το μέσο μέσα στο οποίο διαλύονται τα οξέα, τα σάκχαρα και τα αρωματικά έλαια του λεμονιού. Η ζάχαρη, πέρα από τη γλυκύτητα, συμβάλλει στην ώσμωση, δηλαδή στη φυσική ικανότητα του διαλύματος να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ένα πιο «πυκνό» σιρόπι, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, διατηρείται για περισσότερο καιρό χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του cantina.protothema.gr πατώντας εδώ