Παρασκευή
17
Ιανουάριος
TOP

Ακρίβεια: Ο μεγάλος βραχνάς των οικογενειών και το πείραμα του… πενηντάευρου

Ανθεκτικότητα δείχνει η ακρίβεια παρά τα μέτρα της κυβέρνησης. Μάλιστα, αναδεικνύεται μακράν το πρώτο πρόβλημα ανάμεσα σε αυτά που απασχολούν τους πολίτες σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες.

Το Μαξίμου επιμένει ότι το φαινόμενο είναι -κατά βάση- εισαγόμενο και κοιτάζει με αγωνία το ράλι τιμών στα τρόφιμα που οδηγούν την κούρσα της ακρίβειας.

Το τεστ με τα 50 ευρώ

Το MEGA και η εκπομπή Live News έβαλε στο «μικροσκόπιο» το μεγάλο βραχνά αμέτρητων οικογενειών κάνοντας το απόλυτο crash test του πενηντάευρου.

Ο ρεπόρτερ του σταθμού, Κυριάκος Μαντούβαλος, με 50 ευρώ στην τσέπη και οπλισμένος με θάρρος θα μπει στο σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα; θα χρειαστεί λίγα λεπτά για να του τελειώσουν τα λεφτά.

Αρχικά ξεκινά να ψωνίζει με βάση της ανάγκες μια τετραμελής οικογένειας με ένα κατοικίδιο. Τα λεφτά επαρκούν για ένα ταψί παστίτσιο και αναψυκτικό αλλά και τροφή για τον τετράποδο φίλο της οικογένειας.

Δεν μπορεί κάποιος να πει πως μπορεί να ζήσει άνετα με ένα μισθό

Στη δεύτερη απόπειρα, τα ψώνια, καλύπτουν τις ανάγκες ενός νεαρού ζευγαριού για μόλις μία ή δύο ημέρες και πρακτικά θα χρειαστεί για το σούπερ μάρκετ περίπου 750 ευρώ αν πηγαίνει κάθε 2 ημέρες για ψώνια. Στην πραγματικότητα αυτά τα ποσά και για το ζευγάρι και για την οικογένεια είναι λίγο μειωμένα, αφού κάθε σπίτι έχει κάποιο από τα προϊόντα στα ράφια του και έτσι δεν θα χρειαστούν να τα αγοράσουν όλα κάθε φορά.

Όμως και πάλι, το ποσό δεν θα πέσει τόσο που να μπορεί κάποιος να πει πως μπορεί να ζήσει άνετα με ένα μισθό.

Στα ραντάρ των δημοσκοπήσεων

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μέσω της Opinion Poll, απευθύνθηκε στους πολίτες για όλα τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας με την ακρίβεια να είναι μακράν πρώτο ανάμεσα στα προβλήματα που απασχολούν 7 στους 10 (69.2%).

Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η Οικονομία / Ανάπτυξη με 28,4%, η εγκληματικότητα/ βία με 18% , η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ με 14,2% και η ανεργία με 11,1% συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα. Πιο κάτω είναι τα εθνικά θέματα / ελληνοτουρκικά με 10,1%, το μεταναστευτικό/ προσφυγικό με 9,3% , η κατάσταση στην Παιδεία με 9.3%, η λειτουργία του Πολιτικού Συστήματος με 7,6%, η διαφθορά με 7,2%, οι Φυσικές καταστροφές με 7,2% και οι παθογένειες του Κράτους με 6,2%.

Οι 6 στους 10 κατηγορούν την κυβέρνηση για την ακρίβεια

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε επιμέρους ερωτήσεις.

  • Το 60% θεωρεί ότι η βασική αιτία για την ακρίβεια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και το 28.9% αποδίδει την κατάσταση στην διεθνή συγκυρία ( 53.2% και 31% αντίστοιχα στους επαγγελματίες / επιχειρηματίες).
  • Το 48.6% ( 48% στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες) αντιμετωπίζει θετικά τα πρόστιμα σε πολυεθνικές λόγω των τιμών των προϊόντων τους στην Ελλάδα , αλλά σημειώνει ότι πρέπει να γενικευτούν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων όπου χρειάζεται, ενώ το 33.6% βλέπουν θετικά τα πρόστιμα με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να ελέγχεται αν οδήγησε σε μείωση των τιμών ( 36%). Το 10% δεν τα θεωρεί ως κάτι σημαντικό, ενώ το 3.6% τα βλέπει αρνητικά ( 10% και 3.6% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).
  • Το 43.8% δηλώνει καθόλου και το 31.8% λίγο ικανοποιημένο από την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση συνολικά της ακρίβειας , ενώ το 23.4% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 38%, 36% και 24.6% αντίστοιχα.
  •  Το 47.6% δηλώνει ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 32.6% ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά ανταπεξέρχεται, το 14.8% ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες το 41% αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 40% αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά ανταπεξέρχεται, το 11% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.
  • Λόγω των αυξήσεων οι πολίτες προχωρούν σε μείωση κάποιων αγορών ή επιλογών ή σε κάποια έξοδα. Το 88.4% συνολικά δηλώνει ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ στην μείωση εξόδων στην διασκέδαση, ψυχαγωγία, το 89% στην αγορά ρούχων και υποδημάτων, το 86.3% στην κατανάλωση ενέργειας, το 77.2% στην αγορά τροφίμων, το 65.2% στην μετακίνηση με προσωπικό αυτοκίνητο και το 21.5% για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών . Στην τελευταία κατηγορία σημειώνεται ότι το 48.2% δεν απαντά γιατί προφανώς δεν έχουν παιδιά. Επ΄αυτών που απαντούν η μείωση για Φροντιστήρια φτάνει το 41.5%.

Όταν το 9 στους 10 δηλώνει ότι προχωρά σε μείωση εξόδων σε μία σειρά από δραστηριότητες όπως ψυχαγωγία, αγορές καταναλωτικών αγαθών, κλπ και 8 στους 10 στην αγορά τροφίμων, τότε είναι φανερό πως υπάρχει πρόβλημα και επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν οι δυνατότητες για την επίλυση του.

Πηγή: in.gr