Και με την βούλα πλέον η ακρίβεια εντείνεται στην αγορά και η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τις συνεχείς αυξήσεις στα τρόφιμα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η παρούσα κατάσταση έχει να κάνει με τον πληθωρισμό της απληστίας, δηλαδή τις αυξήσεις των τιμών που δεν στηρίζονται σε κοστολογικά στοιχεία, αλλά στην εκτίμηση αυτών που καθορίζουν τις τιμές, ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα εστιαστεί πλέον σε δυο άξονες. Ο ένας είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και η δημοσιοποίηση των ονομάτων για τους παραβάτες και ο άλλος η χορήγηση επιταγής ακρίβειας τα Χριστούγεννα στους ευάλωτους πολίτες ώστε να πάρουν μία μικρή ανάσα.
Άνοδος στις τιμές των τροφίμων
Με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου παρατηρήθηκαν αυξήσεις 9,9% στα είδη διατροφής, επιβεβαιώνοντας πως ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και αναζητά άμεσα επίλυση.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Έλαια και Λίπη κατά 26%, ακολούθησαν τα Φρούτα και Λαχανικά με 20,5% και 12,3% αντίστοιχα, που σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλονται στις τεράστιες καταστροφές στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας από τις θεομηνίες.
Οι τιμές των φρούτων παρέσυραν ανοδικά και εκείνες των χυμών που μαζί με μεταλλικό νερό και αναψυκτικά, γνώρισαν αυξήσεις 14,3%. Τα κρέατα «τσίμπησαν» κατά 8,3%, τα γαλακτοκομικά και αυγά κατά 7% και τα ψάρια κατά 6,9%. Βραδύτερη συγκριτικά ήταν η αύξηση σε Ψωμί και Δημητριακά, κατά 3,7%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει σαφής αναστροφή της τάσης, την ώρα μάλιστα που σε όλη την Ευρωζώνη, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, τόσο σε ότι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα, όσο και στο σύνολο του πληθωρισμού.
Που θα κινηθεί η πολιτική της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την χορήγηση επιταγής ακρίβειας σε περίπου ένα εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται προς το τέλος του μήνα και ο δεύτερος έχει να κάνει με την εντατικοποίηση των ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παραβιάζεται η νομοθεσία που προβλέπει ότι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να πωλούν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους από αυτό που πωλούσαν προ της κρίσης.
Η επιταγή ακρίβειας, αναμένεται να «κλειδώσει» με την οριστικοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη. Εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση και πιστοποιηθεί η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διανομή των χρημάτων στους ευάλωτους, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί ότι έχουν μπει στο σκάνερ του ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οι οποίες και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις και τα πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πωλούν πάνω από το προβλεπόμενο όριο, που προβλέπει η νομοθεσία. Υπάρχει και το προηγούμενο με την επιβολή προστίμων στις δύο πολυεθνικές Unilever και Procter and Gamble συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκάνερ του υπουργείου βρίσκονται ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων ελληνικών και ξένων που υπερβαίνουν τις 20 και διαθέτουν στην αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων. Από αυτές τουλάχιστον έξι είναι μεγάλες ξένες πολυεθνικές που διαθέτουν στην ελληνική αγορά ένα μεγάλο πλήθος από καταναλωτικά προϊόντα.
Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από τα αρνητικά υπάρχουν και τα θετικά νέα. Και αυτά αφορούν την μικρή αλλά σταθερή επιβράδυνση στον «πυρήνα» του πληθωρισμού. έτσι λοιπόν ο δομικός πληθωρισμός παρουσίασε μικρή αποκλιμάκωση στο 3,47% τον Οκτώβριο από 3,94% τον Σεπτέμβριο και 6,7% τον Μάιο.
πηγη imerisia.gr